Czasem to czas staje się najważniejszy, a czasem nawet niemal go nie starcza na gotowanie. Słynę z tego, że kurczak na obiad do pracy piecze mi się w piekarniku podczas porannego biegania, o zostawianiu w piekarniku na 70 min. czekoladowego sernika nie wspomnę 🙂 I rzeczywiście czasem jedzenie robi mi się samo podczas innych czynności, a czasem przygotowuję je w przysłowiowy kwadrans. Na szczęście można kombinować z produktami, które nie wymagają czasochłonnej obróbki. Można też w trakcie rozmów między treningami znaleźć inspirację na przepyszny i przeszybki obiad! (więcej czasu zabrało mi zrobienie zdjęć niż gotowanie ;P)
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym polecam dla zabieganych, no i o całkiem sensownych wartościach odżywczych nie wspomnę, więc dla tych innych zabieganych też polecam ; P
Wykonanie
- Włącz wodę na makaron 🙂
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
- Smaż przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
- Pokrój oliwki na pół i dodaj do cebuli.
- Dodaj tuńczyka razem z sosem z puszki.
- Smaż przez chwilę.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj i dodaj śmietanę. Jeśli sos jest zbyt gęsty – wlej odrobinę wody.
- Podawaj z makaronem.
Składniki na 2 porcje
- 150 g makaronu
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 20 ml oleju Kujawski z bazylią, czosnkiem i pomidorami lub zwykłego (może być też masło)
- 1 duża cebula (ok. 40 g)
- 2 ząbki czosnku
- 20 zielonych oliwek (ok. 60 g)
- 150 ml śmietany 18%
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka suszonej bazylii – jeśli masz świeżą to będzie dużo lepsza : )
- ½ łyżeczki białego pieprzu (czarny też jest ok)
- ¼ łyżeczki soli
- opcjonalnie do dekoracji: ziarna czerwonego pieprzu oraz listki bazylii lub kolendry
Dodaj do ulubionych:
Lubię Wczytywanie...
Podobne
Tuńczyk i śmietana? Serio da się to zjeść?
Tak 🙂 Tuńczyk w sosie śmietanowym jest dobrym połączeniem, nie odważyłabym się natomiast łączyć go z pomidorowym sosem 🙂