Niedobory czasu. Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Niedobory czasu. Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Czasem to czas staje się najważniejszy, a czasem nawet niemal go nie starcza na gotowanie. Słynę z tego, że kurczak na obiad do pracy piecze mi się w piekarniku podczas porannego biegania, o zostawianiu w piekarniku na 70 min. czekoladowego sernika nie wspomnę 🙂 I rzeczywiście czasem jedzenie robi mi się samo podczas innych czynności, a czasem przygotowuję je w przysłowiowy kwadrans. Na szczęście można kombinować z produktami, które nie wymagają czasochłonnej obróbki. Można też w trakcie rozmów między treningami znaleźć inspirację na przepyszny i przeszybki obiad! (więcej czasu zabrało mi zrobienie zdjęć niż gotowanie ;P)
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym polecam dla zabieganych, no i o całkiem sensownych wartościach odżywczych nie wspomnę, więc dla tych innych zabieganych też polecam ; P

Wykonanie

  1. Włącz wodę na makaron 🙂
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
  3. Smaż przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
  4. Pokrój oliwki na pół i dodaj do cebuli.
  5. Dodaj tuńczyka razem z sosem z puszki.
  6. Smaż przez chwilę.
  7. Dodaj przyprawy, wymieszaj i dodaj śmietanę. Jeśli sos jest zbyt gęsty – wlej odrobinę wody.
  8. Podawaj z makaronem.

Składniki na 2 porcje

  • 150 g makaronu
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 20 ml oleju Kujawski z bazylią, czosnkiem i pomidorami lub zwykłego (może być też masło)
  • 1 duża cebula (ok. 40 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 zielonych oliwek (ok. 60 g)
  • 150 ml śmietany 18%
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii – jeśli masz świeżą to będzie dużo lepsza : )
  • ½ łyżeczki białego pieprzu (czarny też jest ok)
  • ¼ łyżeczki soli
  • opcjonalnie do dekoracji: ziarna czerwonego pieprzu oraz listki bazylii lub kolendry

Dodaj komentarz