Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym*

Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym*

Przepis na przepyszną tartę z owocami, której zrobienie zajmuje około 20 minut a może nawet i mniej ;p Wystarczy upiec ciasto francuskie, wymieszać 4 składniki na krem i udekorować plastrami pomarańczy. Połączenie pomarańczy i czekolady smakuje obłędnie i każdy chce dokładkę! (przetestowane  na gościach :P). Jeśli masz mało czasu a chcesz zrobić deser z efektem WOW, to szczerze polecam 😀 To ciasto uwiedzie każdego! *Bez dodatku mięty też jest przepyszne.


Wykonanie

  1. Ciasto francuskie rozwiń i nakłuj widelcem w wielu miejscach.
  2. Wstaw do piekarnika na około 15 minut i piecz w temp. 200 stopni.
  3. Do garnka wrzuć kawałki masła, dodaj masę i kakao, dodaj kilka posiekanych listków mięty (jeśli lubisz oczywiście, bo w tym przepisie można miętę pominąć).
  4. Rozpuść masę i wystudź ją.
  5. Pomarańcze możesz po prostu obrać i pokroić na plastry.
  6. Możesz też (jeśli masz trochę czasu) sparzyć je wrzątkiem i zetrzeć z nich skórkę (wysuszona z pewnością przyda Ci w kuchni).
  7. Na wystudzone ciasto wyłóż wystudzony krem i ułóż pomarańcze według własnej inwencji.
  8. Udekoruj listkami/gałązkami mięty. Jeśli czekasz na gości to wstaw je do lodówki, jeśli goście czekają na ciasto – po prostu podaj je na stół ;D

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g masła
  • puszka masy krówkowej lub kajmakowej
  • 3 łyżki kakao
  • 6-7 pomarańczy w tym najlepiej 3 czerwonych
  • kilka listków mięty (możesz pominąć)

Dodaj komentarz