Cytrynowe muffinki dla zabieganych przed świętami ;-)

Cytrynowe muffinki dla zabieganych przed świętami ;-)

Wykonanie

  1. Wyłóż formę na muffiny 12 papilotkami i rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  2. W jednej misce wymieszaj suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, skórką z cytryny i cukrem waniliowym.
  3. W drugiej misce rozmieszaj jajka z jogurtem lub kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
  4. Wlej mokre składniki do sypkich i delikatnie wymieszaj łyżką – niech składniki się połączą i już : )
  5. Wlej łyżką do papilotek do około ¾ wysokości i piecz przez około 20 – 22 minuty.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu, kefiru, maślanki
  • 125 g masła, roztopionego

Dodaj komentarz