Cytrynowe, wielkanocne ciasteczka

Cytrynowe, wielkanocne ciasteczka

Czy można zrobić ciasteczka na Wielkanoc? Oczywiście, że tak! Wystarczy powtórzyć tak popularny przed Wigilią pomysł na wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków i lekko zmodyfikować materiał, na którym będziemy pracować – dodatki niech będą radosne, wiosenne a ciasteczka kruche, cytrynowe, świeże jak wiosna, która już jest z nami ;D Ja zaprosiłam znajomych na pieczenie i dekorowanie ciasteczek, muffinek i pierwszą próbę stworzenia mazurków, ale Ty możesz świetnie zająć czas dzieciakom, którym wystarczy na stole zorganizować trochę kolorowych kuleczek i różnobarwnych lukrów, by miały kilka godzin zajęcia 🙂

Wykonanie

  1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyskrob nasionka.
  2. W misce wymieszaj nasionka wanilii i cukier.
  3. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone wcześniej na dość drobne kawałki masło.
  4. Następnie  rozcieraj je palcami, aż uformują się grudki.
  5. Zrób w środku wgłębienie i wbij do niego jajko, wszystko posyp cukrem z wanilią.
  6. Mieszaj krótko – tylko do połączenia się składników.
  7. Zrób z ciasta kulę, spłaszcz ją lekko, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut.
  8. Potem rozwałkuj je na grubość około 3 – 4 mm, podsypując lekko mąką.
  9. Wycinaj ciasteczka, rób stempelki i baw się pomysłami.
  10. Przełóż wycięte ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
  11. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut (gdy ciastka mają złocisty kolor są gotowe).
  12. Wystudź je na kratce.
  13. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem – konsystencja ma być dość gęsta.
  14. Dodaj barwnik i dokładnie wymieszaj.
  15. Smaruj ciasteczka lukrem i przyklejaj ozdoby. Niech będą kolorowe i radosne.
  16. P.S. Ciastka przechowywane w szczelnym pojemniku można wcinać przez 7 dni.
  17. P.S. 2 Znikną z niego dużo szybciej 😛

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii
  • sok z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • barwniki spożywcze i dodatki w zależności od inwencji

 

Tym razem niedzieli  nie spędziliśmy przy planszówkach, a w kuchni przy wypieku niesamowicie cytrynowych ciasteczek i próbie stworzenia mazurków. Razem z  Anią, Marzeną, Łukaszem, Kamilą, Asią, Pawłem i Izą przez kilka ładnych godzin tworzyliśmy na ciastkach bajecznie kolorowe, wiosenne i czasem pokręcone obrazy : p W myśl zasady, ze wyobraźnia ludzka nie zna granic, w ruch poszła nawet posypka – kości z Halloween ;D

3 komentarze

  1. Świetny pomysł z tym wspólnym pieczeniem i efekty bardzo ładne 🙂

  2. jak ślicznie udekorowane!

  3. Veggie, szczerze polecam, bo to bardzo fajny sposób na spędzenie wspólnie czasu 🙂 Jutro spotykam się w mojej kuchni z dziewczynami z pracy i będziemy piekły mazurki, które pojadą na święta, by zachwycić mamy i teściowe 😉

    Piegusku – staraliśmy się i inspirowaliśmy nawzajem i wyszło rzeczywiście bardzo fajnie 🙂

Odpowiedz na „VeggieAnuluj pisanie odpowiedzi