Wykonanie
-
Ugotuj, ostudź i obierz jajka.
-
Delikatnie poprzekrajaj je wzdłuż na połowę, wyjmij żółtka.
-
Wrzuć żółtka do bledera, dodaj kawałki awokado, szczyptę soli i pół łyżeczki wasabi, łyżkę chrzanu i łyżeczkę sosu sojowego – wszystko zblenduj na gładką masę.
-
Spróbuj i jeśli lubisz bardzo pijantne jedzenie – dodaj jeszcze troche wasabi.
-
Na talerzu ułóż liście roszponki lub rukoli. Połówki jajek uzupełnij pastą z awokado i wasabi.
-
Ułóż na talerzu i posyp uprażonym sezamem.
Składniki
- 6 dużych jajek
- 1 dojrzałe awokado
- pół łyżeczki wasabi i 1 łyżka chrzanu
- szczypta soli
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- roszponka lub rukola do dekoracji