Jajka faszerowane awokado z wasabi

Jajka faszerowane awokado z wasabi

Wykonanie

  1. Ugotuj, ostudź i obierz jajka.
  2. Delikatnie poprzekrajaj je wzdłuż na połowę, wyjmij żółtka.
  3. Wrzuć żółtka do bledera, dodaj kawałki awokado, szczyptę soli i pół łyżeczki wasabi, łyżkę chrzanu i łyżeczkę sosu sojowego – wszystko zblenduj na gładką masę.
  4. Spróbuj i jeśli lubisz bardzo pijantne jedzenie – dodaj jeszcze troche wasabi.
  5. Na talerzu ułóż liście roszponki lub rukoli. Połówki jajek uzupełnij pastą z awokado i wasabi.
  6. Ułóż na talerzu i posyp uprażonym sezamem.

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • pół łyżeczki wasabi i 1 łyżka chrzanu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • roszponka lub rukola do dekoracji


 

Dodaj komentarz