Przystawka z jajkami przepiórczymi w zielonej oprawie. Jajeczka przepiórcze same w sobie są dość urokliwe, a dzięki bliskiemu kontaktowi z sokiem z buraka, nabierają bajecznego koloru. Fajnie kontrastują z nimi zielone dodatki – roszponka, ogórek, kapary – w smaku też jest kontrast – delikatne jajka przepiórcze kontra bardzo wyraźne i dość ostre kapary i cebula. Takie połączenie nada wyrazu sałatce, która na długo pozostanie w pamięci obrazkowej i w pamięci kubków smakowych gości ;p *Uwaga – jajka trzeba farbować burakiem przez 12 godzin.
Wykonanie
-
Ugotuj jajka – 5 minut we wrzątku wystarczy.
-
Zalej je zimną wodą, obierz i zanurz w miseczce z sokiem z buraka.
-
Wstaw do lodówki na 12 godzin.
-
Na talerzu ułóż umytą i osuszona roszponkę, posyp wiórkami czerwonej cebuli, kaparami, plasterkami ogórka.
-
Ułóż połówki jajek.
-
Wymieszaj musztardę z oliwą i odrobiną soli i pieprzu i pochlap tym dressingiem po sałatce tuz przed podaniem.
Składniki
- 10 jajek przepiórczych
- 100 g roszponki
- pół małej czerwonej cebuli (15 g)
- 1 łyżka kaparów
- 1 zielony ogórek
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- sok z buraka lub koncentrat z buraka (200 ml wystarczy)