Jajka przepiórcze na fioletowo w zielonej oprawie

Jajka przepiórcze na fioletowo w zielonej oprawie

Przystawka z jajkami przepiórczymi w zielonej oprawie. Jajeczka przepiórcze same w sobie są dość urokliwe, a dzięki bliskiemu kontaktowi z sokiem z buraka, nabierają bajecznego koloru. Fajnie kontrastują z nimi zielone dodatki – roszponka, ogórek, kapary – w smaku też jest kontrast – delikatne jajka przepiórcze kontra bardzo wyraźne i dość ostre kapary i cebula. Takie połączenie nada wyrazu sałatce, która na długo pozostanie w pamięci obrazkowej i w pamięci kubków smakowych gości ;p  *Uwaga – jajka trzeba farbować burakiem przez 12 godzin.

Wykonanie

  1. Ugotuj jajka – 5 minut we wrzątku wystarczy.
  2. Zalej je zimną wodą, obierz i zanurz w miseczce z sokiem z buraka.
  3. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
  4. Na talerzu ułóż umytą i osuszona roszponkę, posyp wiórkami czerwonej cebuli, kaparami, plasterkami ogórka.
  5. Ułóż połówki jajek.
  6. Wymieszaj musztardę z oliwą i odrobiną soli i pieprzu i pochlap tym dressingiem po sałatce tuz przed podaniem.

Składniki

  • 10 jajek przepiórczych
  • 100 g roszponki
  • pół małej czerwonej cebuli (15 g)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • sok z buraka lub koncentrat z buraka (200 ml wystarczy)

Dodaj komentarz