Wykonanie KRUCHY SPÓD
- Przesiej mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodaj żółtka i posiekane nożem masło.
- Posiekaj wszystko nożem, dodaj śmietanę i skórkę cytrynową i sprawnie zagnieć ciasto.
- Włóż do lodówki na 2-3 godziny.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1,5-2cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210-220 stopni na około 15-20 minut.
- Placek będzie gotowy, gdy będzie miał złocisty kolor.
- Przestudź go, zanim nałożysz masę.
Składniki KRUCHY SPÓD
- 100 g masła
- 175 g mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie KREM MIGDAŁOWY
- Jajko i żółtko utrzyj z cukrem, dodaj miękkie masło, a na końcu dodaj mielone migdały.
- Masę wstaw do lodówki.
Składniki
- 150 g mielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 100 g cukru
Wykonanie KREM CYTRYNOWY
-
Sparz wrzątkiem cytryny i z 3 z nich zetrzyj skórkę, a ze wszystkich wyciśnij sok.
-
Jajka wymieszaj z cukrem.
-
Zrób cytrynowy kisiel – wymieszaj część soku z cytryny z mąką ziemniaczaną, a resztę zagotuj.
-
Do wrzątku wlej sok z cytryn z mąką, wymieszaj i zagotuj.
-
Dodaj masło i wymieszaj z kisielem, a potem lekko przestudź.
-
Dodaj jajka i wszystko zmiksuj na gładka masę.
Składniki KREM CYTRYNOWY
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 4 cytryny
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łączenie warstw
- Wyłoż na spód mazurkowy krem migdałowy i wstaw do piekarnika na 15 min.
- Wyjmij ciasto, przestudź je lekko, wylej na nie krem cytrynowy.
Dobra rada
- Po upieczeniu ciasto udekoruj plasterkami cytryny i płatkami migdałowymi.
- Przechowuj w lodówce.