Mazurek obłędnie cytrynowy z mielonymi migdałami i kremowym musem cytrynowym

Mazurek obłędnie cytrynowy z mielonymi migdałami i kremowym musem cytrynowym

Wykonanie KRUCHY SPÓD

  1. Przesiej mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodaj żółtka i posiekane nożem masło.
  2. Posiekaj wszystko nożem, dodaj śmietanę i skórkę cytrynową i sprawnie zagnieć ciasto.
  3. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1,5-2cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210-220 stopni na około 15-20 minut.
  5. Placek będzie gotowy, gdy będzie miał złocisty kolor.
  6. Przestudź go, zanim nałożysz masę.

Składniki KRUCHY SPÓD

  • 100 g masła
  • 175 g mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Wykonanie KREM MIGDAŁOWY

  1. Jajko i żółtko utrzyj z cukrem, dodaj miękkie masło, a na końcu dodaj mielone migdały.
  2. Masę wstaw do lodówki.

Składniki

  • 150 g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Wykonanie KREM CYTRYNOWY

  1. Sparz wrzątkiem cytryny i z 3 z nich zetrzyj skórkę, a ze wszystkich wyciśnij sok.
  2. Jajka wymieszaj z cukrem.
  3. Zrób cytrynowy kisiel – wymieszaj część soku z cytryny z mąką ziemniaczaną, a resztę zagotuj.
  4. Do wrzątku wlej sok z cytryn z mąką, wymieszaj i zagotuj.
  5. Dodaj masło i wymieszaj z kisielem, a potem lekko przestudź.
  6. Dodaj jajka i wszystko zmiksuj na gładka masę.

Składniki KREM CYTRYNOWY

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 cytryny
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Łączenie warstw

  1. Wyłoż na spód mazurkowy krem migdałowy i wstaw do piekarnika na 15 min.
  2. Wyjmij ciasto, przestudź je lekko, wylej na nie krem cytrynowy.

Dobra rada

  • Po upieczeniu ciasto udekoruj plasterkami cytryny i płatkami migdałowymi.
  • Przechowuj w lodówce.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz