Pełne korzystnych dla naszego zdrowia składników śniadanie, w którym zakocha się każdy fan jajek na miękko i łososia. Bazą jest naładowana aminokwasami, witaminami i minerałami rukola, dodatek kiełków wprowadza witaminy A, B1, B2, B3, C, E. Oprócz tego mamy naturalny antybiotyk – chrzan oraz pożywne jajka i aromatycznego, bardzo białkowego łososia. Zresztą polecam do spróbowania połączenie chrzan + jabłko, bo jest niesamowite!!! A poza tym zestawienie zdrowych, smacznych, chrupiących oraz rozpływających się w ustach składników, sprawia, że ta sałatka jest po prostu idealna : )
Wykonanie
-
Umyj i osusz rukolę.
-
Rozłóż ją na talerzach, posyp kiełkami.
-
Połóż połówki rzodkiewki i kawałki łososia.
-
Obierz i oczyść z gniazda jabłko i blenduj je z chrzanem, oliwą, solą i pieprzem.
-
Ugotuj jajka – ok. 6 min. w wrzącej wodzie.
-
Obierz je i sprawnym ruchem przekrój na pół, a potem połóż na sałatce.
-
Dressing możesz podać oddzielnie w małych miseczkach, tak jak ja : )
-
Sałatkę możesz udekorować szczypiorkiem i podawać z ulubionym pieczywem.
Składniki
- 100 g wędzonego łososia
- 125 g rukoli
- 2 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo
- pęczek rzodkiewki
- 50 g kiełków rzodkiewki
- 1 jabłko najlepiej kwaśne
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- szczypiorek do dekoracji
- ulubione pieczywo jako dodatek
- sok jabłkowy jako dodatek do śniadania