Sałatka wiosenna z rukolą, łososiem, jajkiem i kiełkami w dressingu jabłkowo-chrzanowym

Sałatka wiosenna z rukolą, łososiem, jajkiem i kiełkami w dressingu jabłkowo-chrzanowym

Pełne korzystnych dla naszego zdrowia składników śniadanie, w którym zakocha się każdy fan jajek na miękko i łososia. Bazą jest naładowana aminokwasami, witaminami i minerałami rukola, dodatek kiełków wprowadza witaminy A, B1, B2, B3, C, E. Oprócz tego mamy naturalny antybiotyk – chrzan oraz pożywne jajka i aromatycznego, bardzo białkowego łososia. Zresztą polecam do spróbowania połączenie chrzan + jabłko, bo jest niesamowite!!! A poza tym zestawienie zdrowych, smacznych, chrupiących oraz rozpływających się w ustach składników, sprawia, że ta sałatka jest po prostu idealna : )

Wykonanie

  1. Umyj i osusz rukolę.
  2. Rozłóż ją na talerzach, posyp kiełkami.
  3. Połóż połówki rzodkiewki i kawałki łososia.
  4. Obierz i oczyść z gniazda jabłko i blenduj je z chrzanem, oliwą, solą i pieprzem.
  5. Ugotuj jajka – ok. 6 min. w wrzącej wodzie.
  6. Obierz je i sprawnym ruchem przekrój na pół, a potem połóż na sałatce.
  7. Dressing możesz podać oddzielnie w małych miseczkach, tak jak ja : )
  8. Sałatkę możesz udekorować szczypiorkiem i podawać z ulubionym pieczywem.

Składniki

  • 100 g wędzonego łososia
  • 125 g rukoli
  • 2 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo
  • pęczek rzodkiewki
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • 1 jabłko najlepiej kwaśne
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypiorek do dekoracji
  • ulubione pieczywo jako dodatek
  • sok jabłkowy jako dodatek do śniadania

 

Dodaj komentarz