Wiosna! Idealna pora, by odciążyć trochę posiłki i wprowadzić do kuchni niekonwencjonalne i baaaardzo zdrowe połączenia. Sałatka, którą przygotowałam zawiera wszystkie elementy pełnowartościowego i lekkiego posiłku – spora ilość białka w serku wiejskim, sporo „owocowych” 😉 węglowodanów dzięki przepysznym borówkom i odrobinę zdrowych tłuszczów w chrupiących ziarnach. Do tego szpinak i naładowana aminokwasami, witaminami i minerałami rukola! Całość skropiona sosem balsamico. Po prostu fuzja smaków na jednym talerzu gotowa w 3 minuty!
Wykonanie
-
Umyj rukolę, szpinak i wyłóż je na talerz.
-
Na patelni upraż ziarna.
-
Na liście rukoli i szpinaku wyłóż serek wiejski, wysyp umyte borówki i posyp uprażonymi na patelni pestkami słonecznika i dyni.
-
Całość przypraw sosem balsamico i chrup na zdrowie! 🙂
Składniki
- 2 garście rukoli
- 2 garście liści szpinaku
- 100 g borówki amerykańskiej
- 50 g ziaren słonecznika, dyni lub wiórek migdałów
- 150 g serka wiejskiego light
- odrobina sosu balsamico