Wpuść wiosnę do kuchni – lekka sałatka z rukolą, serkiem wiejskim i borówkami w chrupiącej oprawie

Wpuść wiosnę do kuchni – lekka sałatka z rukolą, serkiem wiejskim i borówkami w chrupiącej oprawie

Wiosna! Idealna pora, by odciążyć trochę posiłki i wprowadzić do kuchni niekonwencjonalne i baaaardzo zdrowe połączenia. Sałatka, którą przygotowałam zawiera wszystkie elementy pełnowartościowego i lekkiego posiłku – spora ilość białka w serku wiejskim, sporo „owocowych” 😉  węglowodanów dzięki przepysznym borówkom i odrobinę zdrowych tłuszczów w chrupiących ziarnach. Do tego szpinak i naładowana aminokwasami, witaminami i minerałami rukola! Całość skropiona sosem balsamico. Po prostu fuzja smaków na jednym talerzu gotowa w 3 minuty!

Wykonanie

  1. Umyj rukolę, szpinak i wyłóż je na talerz.
  2. Na patelni upraż ziarna.
  3. Na liście rukoli i szpinaku wyłóż serek wiejski, wysyp umyte borówki i posyp uprażonymi na patelni pestkami słonecznika i dyni.
  4. Całość przypraw sosem balsamico i chrup na zdrowie! 🙂

Składniki

  • 2 garście rukoli
  • 2 garście liści szpinaku
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 50 g ziaren słonecznika, dyni lub wiórek migdałów
  • 150 g serka wiejskiego light
  • odrobina sosu balsamico

Dodaj komentarz