Zrób coś lekko niekonwencjonalnego i zamiast szpinaku dodaj do makaronu pokrzywę, która jest niesamowicie drogocennym składnikiem dania, bo dostarcza: makro- i mikroelementów: magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu i sódu, witaminy: A, K, B2, C; zawiera związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy. I tak można wymieniać… Tylko, że to nadal nie wszystko!
Cała magia pokrzywy to regenerujące, krwiotwórcze i oczyszczające działanie na nasz organizm. O odchudzającym nie wspomnę : ) Te cudowne zestawienie może być również wykorzystane do „suplementacji” przez osoby nadaktywne fizycznie ; )
Jeśli przyjmiemy zasadę „pokrzywa zamiast szpinaku”, możemy po sparzeniu jej wrzątkiem (w celu zneutralizowania kwasu mrówkowego i właściwości parzących) wykorzystać pokrzywę do sałatek, koktajli, dodawać ją do omletów, zapiekanek, zup, makaronów, tart. Aromat skoszonej trawy gratis ; )
Najwięcej pożądanych właściwości i smaku mają młode rośliny, przed kwitnieniem – w maju i na początku czerwca. Warto zrywać też tylko młode listki z czubka rośliny.
Wykonanie
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojony drobno czosnek i cebulę, ćwiartki pomidorków, a na koniec dodaj pokrzywę sparzoną we wrzątku i podgrzewaj, aż lekko zwiędnie – 2-3 minuty.
- Przypraw solą i zdejmij z ognia.
- Ugotuj makaron al dente.
- Do patelni z pokrzywą wlej śmietanę, połowę sera gorgonzola i delikatnie podgrzewaj i nie zapominaj o mieszaniu.
- Gdy ser się rozpuści dopraw sos pieprzem.
- Przełóż na talerze, posyp mielonym czarnym pieprzem i rozkoszuj się zieloną mocą pokrzywy!. Po prostu Fast Green Food!
Składniki
- 150 g makaronu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 80 g sera gorgonzola
- trzy garście liści pokrzywy zwyczajnej
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz