Zapomnij tej wiosny o szpinaku! Zrób makaron z pokrzywą zwyczajną

Zapomnij tej wiosny o szpinaku! Zrób makaron z pokrzywą zwyczajną

Zrób coś lekko niekonwencjonalnego i zamiast szpinaku dodaj do makaronu  pokrzywę, która jest niesamowicie drogocennym składnikiem dania, bo dostarcza: makro- i mikroelementów: magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu i sódu, witaminy: A, K, B2, C; zawiera związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy. I tak można wymieniać… Tylko, że to nadal nie wszystko!
Cała magia pokrzywy to regenerujące, krwiotwórcze i oczyszczające działanie na nasz organizm. O odchudzającym nie wspomnę : ) Te cudowne zestawienie może być również wykorzystane do „suplementacji” przez osoby nadaktywne fizycznie ; )

Jeśli przyjmiemy zasadę „pokrzywa zamiast szpinaku”, możemy po sparzeniu jej wrzątkiem (w celu zneutralizowania kwasu mrówkowego i właściwości parzących) wykorzystać pokrzywę do sałatek, koktajli, dodawać ją do omletów, zapiekanek, zup, makaronów, tart. Aromat skoszonej trawy gratis ; )

Najwięcej pożądanych właściwości i smaku mają młode rośliny, przed kwitnieniem – w maju i na początku czerwca. Warto zrywać też tylko młode listki z czubka rośliny.

Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojony drobno czosnek i cebulę, ćwiartki pomidorków, a na koniec dodaj pokrzywę sparzoną we wrzątku i podgrzewaj, aż lekko zwiędnie – 2-3 minuty.
  2. Przypraw solą i zdejmij z ognia.
  3. Ugotuj makaron al dente.
  4. Do patelni z pokrzywą wlej śmietanę, połowę sera gorgonzola i delikatnie podgrzewaj i nie zapominaj o mieszaniu.
  5. Gdy ser się rozpuści dopraw sos pieprzem.
  6. Przełóż na talerze, posyp mielonym czarnym pieprzem i rozkoszuj się zieloną mocą pokrzywy!. Po prostu Fast Green Food!

Składniki

  • 150 g makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g sera gorgonzola
  • trzy garście liści pokrzywy zwyczajnej
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz

 

Dodaj komentarz