Ciasto, które najpierw chrupie, a potem rozkosznie rozpływa się w ustach, wywołując na nich błogi uśmiech : ) W wersji dla czasooszczędnych krem migdałowy można zastąpić przecierem ze świeżych truskawek, a ciasto piaskowe ciastem francuskim. Jednak jeśli macie trochę czasu, by przygotować wcześniej ciasto piaskowe, to zdecydowanie polecam : )
Wykonanie
-
Pokrój masło w kostkę, wymieszaj z mąką i szybko zagnieć szeroko rozstawionymi palcami ; ) , żeby dobrze połączyć mąkę z masłem.
-
Zrób wgłębienie w cieście, dodaj sól, cukier i jajko. Postaraj się, żeby sól i cukier miały jak najmniej kontaktu z jajkiem ;p
-
Rozetrzyj jak najszybciej wszystkie składniki końcówkami palców.
-
Na koniec zagnieć ciasto dłońmi – nie ugniataj. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać 1-2 łyżki wody. Jeśli się klei – podsyp je lekko mąką. Wyrabiaj je wnętrzem dłoni rozgniatając i zawijając.
-
Na koniec zawiń ciasto w kulę i wstaw do lodówki na 4 godziny.
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
-
Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia i przenieś go do formy lub wyłóż nim formę posmarowaną masłem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
-
W tym czasie przygotuj krem migdałowy – wymieszaj migdały, cukier, masło i jajka na gładką i puszystą masę.
-
Wyjmij formę z piekarnika.
-
Przełóż krem na blat tarty i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.
-
Umyj i odszypułkuj truskawki. Potnij je wzdłuż lub w dość sporą kostkę. 250 g zmiksuj na gładki przecier. Posmaruj nim ciasto.
-
Udekoruj lekko przestudzoną tartę truskawkami, lekko wbijając je w przecier i krem.