Tarta truskawkowa z kremem migdałowym

Tarta truskawkowa z kremem migdałowym

Ciasto, które najpierw chrupie, a potem rozkosznie rozpływa się w ustach, wywołując na nich błogi uśmiech : ) W wersji dla czasooszczędnych krem migdałowy można zastąpić przecierem ze świeżych truskawek, a ciasto piaskowe ciastem francuskim. Jednak jeśli macie trochę czasu, by przygotować wcześniej ciasto piaskowe, to zdecydowanie polecam : )

Wykonanie

  1. Pokrój masło w kostkę, wymieszaj z mąką i szybko zagnieć szeroko rozstawionymi palcami ; ) , żeby dobrze połączyć mąkę z masłem.
  2. Zrób wgłębienie w cieście, dodaj sól, cukier i jajko. Postaraj się, żeby sól i cukier miały jak najmniej kontaktu z jajkiem ;p
  3. Rozetrzyj jak najszybciej wszystkie składniki końcówkami palców.
  4. Na koniec zagnieć ciasto dłońmi – nie ugniataj. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać 1-2 łyżki wody. Jeśli się klei – podsyp je lekko mąką. Wyrabiaj je wnętrzem dłoni rozgniatając i zawijając.
  5. Na koniec zawiń ciasto w kulę i wstaw do lodówki na 4 godziny.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  7. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia i przenieś go do formy lub wyłóż nim formę posmarowaną masłem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  8. W tym czasie przygotuj krem migdałowy – wymieszaj migdały, cukier, masło i jajka na gładką i puszystą masę.
  9. Wyjmij formę z piekarnika.
  10. Przełóż krem na blat tarty i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.
  11. Umyj i odszypułkuj truskawki. Potnij je wzdłuż lub w dość sporą kostkę. 250 g zmiksuj na gładki przecier. Posmaruj nim ciasto.
  12. Udekoruj lekko przestudzoną tartę truskawkami, lekko wbijając je w przecier i krem.

Składniki

Do zrobienia ciasta piaskowego:
  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • mała łyżeczka soli
Do kremu migdałowego
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
oraz
  • 15 g masła
  • 1 kg  truskawek

tarta-truskawki-krem-migdaly-owoce-lato

 

Dodaj komentarz