A może truskawkowe risotto z winem musującym na kolację?

A może truskawkowe risotto z winem musującym na kolację?

Pomysł na letnią, pobudzającą zmysły kolację z winem musującym w tle. Słodkie, truskawkowe, rozpływające się w ustach risotto i chrupiący element bezy, a do tego aromatyczne i świeże truskawki. Słodkie? Tak ! i jemy bez ograniczeń, dopóki truskawki królują!

Daj się uwieść i rozpłyń się w truskawkowej rozkoszy ; )

Wykonanie

  1. Rozgrzej w niewielkim garnuszku wodę i cukier.
  2. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez cały czas przygotowywania risotto.
  3. W drugim garnku rozpuść masło i podsmaż posiekane truskawki, aż do momentu, gdy będą miękkie.
  4. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, gotuj, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ryż.
  5. Dolej wino musujące i duś na wolnym ogniu, aż aromat alkoholu przestanie być wyczuwalny.
  6. Dodawaj syrop cukrowy po szklance za każdym razem dobrze mieszając całość.
  7. Risotto będzie gotowe, gdy cały syrop zostanie wchłonięty.
  8. Zdejmij je wtedy z ognia i dodaj całe truskawki i likier truskawkowy.
  9. Podawaj gorące z pokruszonymi bezikami z likierem truskawkowym do polania.

Składniki

  • 2 ¼ szklanki wody
  • 145 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 200g posiekanych truskawek
  • 400 g ryżu arborio lub do risotto
  • 400 ml wina musującego
  • ½ l syropu lub likieru truskawkowego
  • 200 g całych truskawek (lub 300 g mrożonych)
  • 100 g bezików do dekoracji

Dodaj komentarz