Prosty przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą

Prosty przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą

Trudno się oprzeć pokusie przygotowania rozpływającego się w ustach bigosu, gdy na bazarkach pełno jest główek młodej kapusty. Staram się sięgać po produkty sezonowe i przygotować z nich potrawy, więc kupiłam z wielką ochotą młodą kapustę na bigos, bo jak nie teraz, to kiedy?! Bigos jest idealny do przemycenia w formie obiadu dużej porcji warzyw – a kapusta, oprócz tego, że jest niskokaloryczna, to jeszcze ma sporo witamin i minerałów (niestety trochę ich ucieka przy gotowaniu). Poza tym lubię bigos, bo wymaga tylko przygotowania produktów, a dalej gotuje się praktycznie sam  ; ) A i można też jeszcze gorący bigos przełożyć do słoików, przewrócić je do góry dnem, a po wystygnięciu wstawić do lodówki. Odgrzewany nawet po kilku dniach jest obłędnie delikatny i zachwyca swoim smakiem.

Wykonanie

  1. Najpierw umyj kapustę a następnie dość drobno ją pokrój lub poszatkuj (jeśli masz odpowiednie narzędzie ;))
  2. Sparz wrzątkiem kapustę (skróci to czas gotowania bigosu).
  3. Przygotuj sobie dość duży garnek i rozgrzej w nim 1 łyżkę oleju.
  4. Wrzuć kiełbasę pokrojoną w półplasterki i podsmaż chwilę, aż jej brzegi zaczną ładnie zmieniać kolor.
  5. Dorzuć posiekaną w kosteczkę cebulę. Smaż przez 2-3 minuty, mieszając co chwilę.
  6. Dodaj startą na tarce marchewkę i kapustę, następnie dokładnie wymieszaj i wlej bulion.
  7. Dodaj przyprawy i ocet i jeszcze raz wymieszaj.
  8. Przykryj i gotuj przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie część bulionu wyparuje, ale jeśli uważasz, że nadal jest go zbyt wiele (znacząco więcej niż kapusty) to po prostu trochę go odlej.
  9. Na suchą patelnię wsyp 1,5 łyżki mąki i chwilę ją smaż, aż się zarumieni.
  10. Wlej 2 łyżki oleju i wymieszaj.
  11. Na patelnię podaj kilka łyżek wywaru z kapusty, wymieszaj z mąką. Powtórz czynność a następnie przelej zasmażkę do garnka z kapustą i dobrze wymieszaj.
  12. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i gotuj jeszcze przez 5 minut, by bigos się zagęścił. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty lub połowy dużej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy (im bardziej aromatyczna, tym lepiej)
  • 2 marchewki
  • ½ l bulionu
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • młode ziemniaki lub pieczywo

Dodaj komentarz