Sprawdzony przepis na pancakes z truskawkami i miodem

Sprawdzony przepis na pancakes z truskawkami i miodem

Piękne, słoneczne, letnie poranki warto celebrować wyjątkowymi śniadaniami, pełnymi słodkich, aromatycznych owoców, leniwym popijaniem kawy i delektowaniem się płynącym wolniej czasem. Proponuję idealne zestawienie – pancakes z syropem klonowym lub miodem, z aromatycznymi truskawkami, malinami, borówkami lub innymi owocami, na które masz ochotę : )

Wykonanie

  1. Rozpocznij od roztopienia i przestudzenia masła.
  2. Ubij pianę z białek.
  3. Wymieszaj mąkę z pozostałymi suchymi składnikami.
  4. Dodaj mleko, śmietanę, pianę z białek, żółtka i przestudzone masło.
  5. Gdy ciasto jest za rzadkie (konsystencja ciasta powinna być zbliżona do gęstej śmietany) dodaj odrobinę mąki.
  6. Wylewaj na rozgrzaną, teflonową patelnię przy pomocy chochelki.
  7. Nie dodawaj tłuszczu – masło jest już w środku ; )
  8. Ciasto powinno rozpływać się delikatnie na patelni.
  9. Smaż z każdej strony, aż placki osiągną jasnobrązowy kolor.
  10. Pancakes podawaj ze świeżymi owocami. Polej je syropem klonowym lub miodem.

Składniki

  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/4  szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • jako dodatki: ½ kg truskawek (lub innych miękkich owoców, na które masz ochotę) oraz kilka łyżek miodu lub syropu klonowego

dsc_0826a
dsc_0829a

 

 

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

1 komentarz

  1. mogę się wprosić? Zapraszam do mnie 🙂

Dodaj komentarz