Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Sprawdzony przepis na idealne tiramisu w wersji deserowej. Robiłam je już wielokrotnie na różne okazje. Powód? Powstaje błyskawicznie, prezentuje się przepięknie i zachwyca absolutnie wszystkich : ) Fajnie się łączy z kwaśnymi i miękkimi owocami – do wypróbowania macie maliny (obłędnie smakuje), brzoskwinie, mango ale też borówki i truskawki. Te ostatnie wprowadzają sporo odświeżenia, więc tiramisu staje się trtochę lżejszym deserem (bo do lekkich zdecydowanie nie należy ;p). A i wersja bez jajek (dodaje się surowe),  bo nie mam zaufania do tych pochodzących ze sklepowych półek.

copy-of-taste-me-eat-me

Wykonanie

  1. Zaparz kawę, przestudź ją w głębokim talerzu i dodaj Amaretto.
  2. Ubij mikserem schłodzoną śmietanę, dodaj cukier puder i wymieszaj z serkiem mascarpone na średnich obrotach.
  3. Biszkopty zanurz dosłownie za 2 sekundy w kawie i ułóż na dnie naczynia.
  4. Oprósz je cienką warstwą kakao i przykryj warstwą kremu.
  5. Połóż posiekane na ćwiartki truskawki. Jeśli układasz je bezpośrednio w pucharkach, możesz zrobić kolejną warstwę.
  6. Posyp kakao i ułóż truskawki lub udekoruj wg własnej inwencji.
  7. Wstaw do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzone.

Składniki

  •  100 g podłużnych biszkoptów
  •  250 g serka Mascarpone
  •  150 ml śmietanki 30%
  •  200 ml mocnej kawy (z dwóch łyżek)
  •  ¼ szklanki likieru Amaretto
  •  1/3 szklanki cukru pudru
  •  gorzkie kakao
  • 1/2 kg truskawek

Dodaj komentarz