-
Jeśli jesteś osobą cierpliwą, możesz na godzinę wrzucić ogórki do zimnej wody.
-
Potem umyj dokładnie ogórki, liście i koper, a chrzan obierz.
-
Na dno naczynia kamionkowego wrzuć połowę liści i kopru, wrzuć połówkę korzenia chrzanu i ząbek czosnku, wsyp gorczycę.
-
Czosnek możesz zgnieść nożem w celu ułatwienia uwalniania aromatu – płaską powierzchnią szerokiego noża przyciśnij ząbek do deski.
-
Następnie na przygotowanym posłaniu stawiaj pionowo ogórki – dbając o to, żeby były mocno pościskane.
-
We wrzątku rozpuść sól i zalej roztworem ogórki, tak by były całkowicie zakryte.
-
Całość przykryj pozostałymi liśćmi, dorzuć koper, chrzan i czosnek.
-
Połóż talerzyk dnem do góry – zapewni odpowiednie obciążenie i przykryj ściereczką.
-
Odstaw ogórki w zacienione i chłodniejsze miejsce.
-
Ogórki mają charakterystyczny posmak już po 24 godzinach, najlepsze są po około 2-3 dniach.
-
By powstrzymać proces kiszenia wystarczy, że wstawisz ogórki do lodówki.