Tradycyjne ogórki małosolne

Tradycyjne ogórki małosolne

Klasyka kresów i orzeźwiający dodatek do każdego tradycyjnego obiadu – oto ogórki małosolne.  Można je z łatwością przygotować samemu, zamiast kupować gotowe z zalewy o nieznanym bliżej pochodzeniu ;p A na bazarkach obok ogórków często leżą do sprzedaży wiązki z koprem, chrzanem i czosnkiem, więc tym bardziej łatwiej jest osiągnąć smak ogórków małosolnych jak u babci 🙂

Wykonanie

  1. Jeśli jesteś osobą cierpliwą, możesz na godzinę wrzucić ogórki do zimnej wody.
  2. Potem umyj dokładnie ogórki, liście i koper, a chrzan obierz.
  3. Na dno naczynia kamionkowego wrzuć połowę liści i kopru, wrzuć połówkę korzenia chrzanu i ząbek czosnku, wsyp gorczycę.
  4. Czosnek możesz zgnieść nożem w celu ułatwienia uwalniania aromatu – płaską powierzchnią szerokiego noża przyciśnij ząbek do deski.
  5. Następnie na przygotowanym posłaniu stawiaj pionowo ogórki – dbając o to, żeby były mocno pościskane.
  6. We wrzątku rozpuść sól i zalej roztworem ogórki, tak by były całkowicie zakryte.
  7. Całość przykryj pozostałymi liśćmi, dorzuć koper, chrzan i czosnek.
  8. Połóż talerzyk dnem do góry – zapewni odpowiednie obciążenie i przykryj ściereczką.
  9. Odstaw ogórki w zacienione i chłodniejsze miejsce.
  10. Ogórki mają charakterystyczny posmak już po 24 godzinach, najlepsze są po około 2-3 dniach.
  11. By powstrzymać proces kiszenia wystarczy, że wstawisz ogórki do lodówki.

Składniki

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych, jeśli nie masz takich prosto z ogródka, to wybierz i kup jasnozielone
  • 1 czubata łyżki soli kamiennej, niejodowanej na 1 litr przegotowanej, gorącej wody – potrzebujesz około 2 l. solanki
  • 2 ząbki czosnku (obrane)
  • korzeń chrzanu
  • kilka listków czarnej porzeczki, ewentualnie też kilka listków wiśni
  • 2 – 3 liści chrzanu
  • 4 – 5 gałązek kopru włoskiego, najlepiej z kwiatami (do ogórków dodaj całe łodygi)
  • łyżka ziaren gorczycy

Dodaj komentarz