W upalne dni sałatka na obiad zdecydowanie wygrywa w zawodach „co by tu zjeść”, zajmując zaszczytne drugie miejsce zaraz po chłodnikach. A co powiecie na posiłek pełen warzyw i morskiego białka, którego przygotowanie zajmuje chwilę? Wystarczy usmażyć krewetki i owoce morza a potem dodać trochę chrupiących i kolorowych składników – szpinak, rukolę, pomidorki koktajlowe i rozpływające się w ustach awokado. Jeśli macie ochotę pochrupać bardziej – możecie zrobić grzanki/tosty. Jako sos można wykorzystać gotowy słodki sos chili lub przygotować go samemu 🙂
Wykonanie
Oczyść i opłucz krewetki (jeśli masz świeże, mrożone są już oczyszczone).
Posiekaj czosnek i cebulę.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż chwilę cebulę z czosnkiem, dodaj krewetki i/lub owoce morza, wlej wino.
Po dosłownie 5 minutach danie jest gotowe.
Składniki na sos zblenduj, aż cukier się rozpuści.
Sos podaj w oddzielnych miseczkach.
Na talerzach wyłóż szpinak, rukolę, pokrojone na kawałki awokado.
Dodaj pomidorki koktajlowe i posiekaną papryczkę chili.
Wyłóż krewetki (możesz też wrzucić trochę cebuli i czosnku, w których smażyły się krewetki).