Lekka sałatka z czosnkowymi owocami morza, szpinakiem i awokado

Lekka sałatka z czosnkowymi owocami morza, szpinakiem i awokado

W upalne dni sałatka na obiad zdecydowanie wygrywa w zawodach „co by tu zjeść”, zajmując zaszczytne drugie miejsce zaraz po chłodnikach. A co powiecie na posiłek pełen warzyw i morskiego białka, którego przygotowanie zajmuje chwilę? Wystarczy usmażyć krewetki i owoce morza a potem dodać trochę chrupiących i kolorowych składników – szpinak, rukolę, pomidorki koktajlowe i rozpływające się w ustach awokado. Jeśli macie ochotę pochrupać bardziej – możecie zrobić grzanki/tosty. Jako sos można wykorzystać gotowy słodki sos chili lub przygotować go samemu 🙂



Wykonanie

  1. Oczyść i opłucz krewetki (jeśli masz świeże, mrożone są już oczyszczone).
  2. Posiekaj czosnek i cebulę.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż chwilę cebulę z czosnkiem, dodaj krewetki i/lub owoce morza, wlej wino.
  4. Po dosłownie 5 minutach danie jest gotowe.
  5. Składniki na sos zblenduj, aż cukier się rozpuści.
  6. Sos podaj w oddzielnych miseczkach.
  7. Na talerzach wyłóż szpinak, rukolę, pokrojone na kawałki awokado.
  8. Dodaj pomidorki koktajlowe i posiekaną papryczkę chili.
  9. Wyłóż krewetki (możesz też wrzucić trochę cebuli i czosnku, w których smażyły się krewetki).
  10. Do tostera wrzuć pieczywo.

Składniki

  • garść świeżego szpinaku
  • garść liści rukoli
  • 1 awokado
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól i czarny pieprzu
  • 100 ml słodkiego sosu chili
  • 2 kalmary baby
  • 6 białych krewetek
  • i/lub mrożonej mieszanki owoców morza
  • 75 ml wody
  • 60 ml octu winnego
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
  • pieczywo tostowe do zrobienia grzanek

Dodaj komentarz