Bardzo szybki deser na bazie lodów i mascarpone

Bardzo szybki deser na bazie lodów i mascarpone

Lato w pełni i warto cieszyć się piękną pogodą, czy też rozkosznie ciepłymi wieczorami, dlatego moje przebywanie w kuchni ostatnio dość mocno ograniczam ; ),  a na kolację w upalne dni często jem po prostu lody. Oczywiście mam mnóstwo pomysłów, żeby podać lody w wersji de luxe  i oto pierwsza z propozycji (najlepsza whisky przegrała z lodowym deserem 😉 )

Wykonanie

  1. Umyj borówki i osusz je na papierowym ręczniku.
  2. Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem.
  3. Do pucharków lub miseczek przełóż po łyżce lodów, polej mascarpone, posyp borówkami i ewentualnie posyp pokruszonymi bezami.
  4. Powtórz wszystkie czynności i wykaż się fantazją 😉

Składniki

  • 200 g dowolnych lodów
  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g borówek amerykańskich (mogą być też maliny lub truskawki)
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • opcjonalnie kilka bezików do dekoracji (kupisz w piekarni lub cukierni)

Polecam też: deser dla czasooszczędnych – grillowane gruszki z lodami i kruszoną bezą w czekoladzie

Dodaj komentarz