Lato w pełni i warto cieszyć się piękną pogodą, czy też rozkosznie ciepłymi wieczorami, dlatego moje przebywanie w kuchni ostatnio dość mocno ograniczam ; ), a na kolację w upalne dni często jem po prostu lody. Oczywiście mam mnóstwo pomysłów, żeby podać lody w wersji de luxe i oto pierwsza z propozycji (najlepsza whisky przegrała z lodowym deserem 😉 )
Wykonanie
- Umyj borówki i osusz je na papierowym ręczniku.
- Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem.
- Do pucharków lub miseczek przełóż po łyżce lodów, polej mascarpone, posyp borówkami i ewentualnie posyp pokruszonymi bezami.
- Powtórz wszystkie czynności i wykaż się fantazją 😉
Składniki
- 200 g dowolnych lodów
- 125 g serka mascarpone
- 100 g borówek amerykańskich (mogą być też maliny lub truskawki)
- ½ łyżeczki cukru pudru
- opcjonalnie kilka bezików do dekoracji (kupisz w piekarni lub cukierni)
Polecam też: deser dla czasooszczędnych – grillowane gruszki z lodami i kruszoną bezą w czekoladzie