Lato w pełni i dziś dla odmiany ostudzę Wasze zmysły : ) Chłodnik to sprawdzony, jeśli nie idealny pomysł na obiad w upalne dni. Do tego jest delikatny i aromatyczny, chrupiący, o przepięknym kolorze, pełen zdrowych buraków w młodym wydaniu. Do tego młode ziemniaki posypane koperkiem. Czy do chwili szczęścia potrzeba czegoś więcej? 🙂
Wykonanie
- Umyj dokładnie botwinkę, obierz buraczki.
- Posiekaj botwinkę a buraczki pokrój w dość małą kostkę.
- Wrzuć buraki do gotującego się bulionu i pozwól im się gotować przez 10 minut (aż do miękkości buraczków) i dodaj sok z cytryny (zatrzyma piękny kolor i nie pozwoli na rozgotowanie).
- Dodaj posiekaną botwinkę i gotuj dosłownie 3 minuty.
- Zdejmij garnek z ognia. Odstaw bazę do wystygnięcia a potem schłodź ją w lodówce.
- Wymieszaj bulion botwinkowy z kefirem i śmietaną.
- Dopraw szczyptą pieprzu, cukru i soli.
- Posiekaj drobno koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji.
- Wrzuć do chłodnika pokrojoną drobno rzodkiewkę, obranego i startego na tarce o dużych oczkach ogórka, posiekany koperek, ewentualnie też wyciśnięty ząbek czosnku.
- Wymieszaj wszystkie elementy i wstaw do lodówki aż do momentu podania.
- Przed podaniem włóż ćwiartki jajka na twardo i udekoruj koperkiem.
- Podaj samodzielnie lub z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Składniki
- pęczek botwinki z buraczkami
- ½ l bulionu jarzynowego
- 400 ml mleka zsiadłego lub kefiru
- 200 ml kwaśnej śmietany 12%
- 1 i ½ łyżki soku z cytryny lub łyżki octu
- pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek
- pęczek koperku
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 2 jajka ugotowanych na twardo
- 1 kg młodych ziemniaków
- ½ pęczka koperku do ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego do polania ziemniaków
Zobacz także przepis na:Chłodnik z mango i pomarańczy, z chili, pleśniowym serem, limonką i kolendrą