Chłodnik litewski na obiad w upalne dni

Chłodnik litewski na obiad w upalne dni

Lato w pełni i dziś dla odmiany ostudzę Wasze zmysły : )  Chłodnik to sprawdzony, jeśli nie idealny pomysł na obiad w upalne dni. Do tego jest delikatny i aromatyczny, chrupiący, o przepięknym kolorze, pełen zdrowych buraków w młodym wydaniu. Do tego młode ziemniaki posypane koperkiem. Czy do chwili szczęścia potrzeba czegoś więcej? 🙂

 

Wykonanie

  1. Umyj dokładnie botwinkę, obierz buraczki.
  2. Posiekaj botwinkę a buraczki pokrój w dość małą kostkę.
  3. Wrzuć buraki do gotującego się bulionu i pozwól im się gotować przez 10 minut (aż do miękkości buraczków) i dodaj sok z cytryny (zatrzyma piękny kolor i nie pozwoli na rozgotowanie).
  4. Dodaj posiekaną botwinkę i gotuj dosłownie 3 minuty.
  5. Zdejmij garnek z ognia. Odstaw bazę do wystygnięcia a potem schłodź ją w lodówce.
  6. Wymieszaj bulion botwinkowy z kefirem i śmietaną.
  7. Dopraw szczyptą pieprzu, cukru i soli.
  8. Posiekaj drobno koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji.
  9. Wrzuć do chłodnika pokrojoną drobno rzodkiewkę, obranego i startego na tarce o dużych oczkach ogórka, posiekany koperek, ewentualnie też wyciśnięty ząbek czosnku.
  10. Wymieszaj wszystkie elementy i wstaw do lodówki aż do momentu podania.
  11. Przed podaniem włóż ćwiartki jajka na twardo i udekoruj koperkiem.
  12. Podaj samodzielnie lub z młodymi ziemniakami z koperkiem.

Składniki

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • ½ l bulionu jarzynowego
  • 400 ml mleka zsiadłego lub kefiru
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 i ½ łyżki soku z cytryny lub łyżki octu
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • pęczek koperku
  • szczypta pieprzu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 2 jajka ugotowanych na twardo
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • ½ pęczka koperku do ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do polania ziemniaków

 

Zobacz także przepis na:Chłodnik z mango i pomarańczy, z chili, pleśniowym serem, limonką i kolendrą 

Dodaj komentarz