Sałatka z kurczakiem i truskawkami na cykorii w sosieczekoladowo-miętowym

Sałatka z kurczakiem i truskawkami na cykorii w sosieczekoladowo-miętowym

Niebanalnie, to chyba mało powiedziane ;p Miałam chęć na rozpieszczanie zmysłów (czekolada i truskawki), coś konkretnego (mięsko 🙂 ) i jednocześnie coś świeżego, chrupiącego 🙂 W ten sposób stworzyłam sałatkę z kurczakiem idealną na obiad w upalny dzień, a do tego przyjemnie chrupiącą dzięki cykorii i momentami czekoladowo rozpływającą się w ustach. Zakochałam sie 🍓💙💜❤️💛 szkoda, że truskawki za chwilę znikną z bazarków :/

Wykonanie

  1. Oczyść pierś kurczaka z błonek, posyp ją szczyptą soli, czarnego pieprzu i kilkoma szczyptami mielonej, czerwonej papryki.
  2. Wrzuć na patelnię grillową (lub zwykłą) i smaż przez około 5 minut z każdej strony.
  3. Umyj cykorię i ułóż liście na talerzach.
  4. Pokrój pierś kurczaka w plastry i rozłóż je na cykorii.
  5. Truskawki umyj, pokrój na pół i wrzuć na talerze.
  6. Pokrój gorgonzolę i dodaj ją na talerze.
  7. Przygotuj sos: rozpuść czekoladę z kilkoma łyżkami wody. Dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu i łyżeczkę soku z cytryny.
  8. Z krzaczka mięty odłóż kilkanaście listków do dekoracji, a resztę dokładnie zblenduj.
  9. Wymieszaj z czekoladą. Jeśli sos jest ciut za gęsty – dodaj odrobinę wody, jeśli jest za rzadki – dodaj trochę ciemnego kakao.
  10. Na rozgrzanej, suchej patelni upraż słonecznik na lekko brązowy kolor.
  11. Polej sałatkę sosem, udekoruj listkami mięty i posyp uprażonymi ziarnami słonecznika. A porem wcinaj i delektuj się rozkoszą smaków w ustach.

Składniki

  • 2 główki cykorii (razem około 250 g)
  • pierś z kurczaka, wcześniej zgrillowana lub podsmażona
  • 250 g truskawek
  • garść ziaren słonecznika (ok. 50 g)
  • krzaczek mięty
  • 100 g gorgonzoli (opcjonalnie)
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • czerwona, mielona papryka

Dodaj komentarz