Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową

Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o wiórki kokosowe i skórkę oraz sok z limonki i przyznam, że pierwsza porcja risotto w ustach po prostu oczarowała kubki smakowe! Żeby nie wprowadzać produktów mlecznych tym razem użyłam oleju kokosowego zamiast masła i mleka kokosowego zamiast kremowej śmietanki. Miało być lekko słodko i delikatnie orientalnie, więc wprowadziłam marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego.  Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina 🙂

risotto z łososiem

Wykonanie RISOTTO

  1. Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : )
  2. Sparz wrzątkiem limonkę, osusz ją i zetrzyj z niej skórkę przy pomocy tarki z bardzo małymi oczkami.
  3. Wyciśnij z sok z limonki.
  4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju kokosowego i podsmaż przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulkę tak, by stała się miękka i zarumieniona, dodaj posiekany ząbek czosnku.
  5. Wsyp na patelnię ryż, wymieszaj i smaż przez chwilę (dosłownie minutę) ciągle mieszając, tak by ryż cały pokrył się tłuszczem.
  6. Wlej mleko kokosowe, sok z limonki i skórkę, wymieszaj.
  7. A teraz zacznij zabawę z bulionem przy pomocy chochli – wlej jedną chochlę gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu do chwili, gdy ryż wchłonie bulion. Staraj się nie mieszać ryżu.
  8. Powtarzaj czynność i powtarzaj i zajmie Ci to ok. 15-18 minut, a skończyć gotowanie możesz, gdy ryż będzie miękki z zewnątrz i al dente w środku.
  9. Rissoto zdejmij z ognia, wymieszaj drewnianą łyżką, spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  10. Przykryj pokrywką i pozwól mu jeszcze dojść do siebie.

Składniki RISOTTO

  • 150 g ryżu do risotto
  • sok wyciśnięty z 1limonki
  • skórka starta z 1 limonki
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego

Wykonanie ŁOSOŚ

  1. Oczyść łososia ze skóry i zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie).
  2. Zawiń go w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Składniki

  • ok. 250-300 g łososia surowiego (na dwie porcje)
  • 3 łyżki sosu sojowego jako przyprawy do łososia

Wykonanie SAŁATKA

  1. Pomidorki umyj i pokrój na połówki, polej sosem sojowym, zielonym tabasco, dodaj posiekaną kolendrę i wszystko wymieszaj.
  2. Wyjmij z miseczki z sosem dopiero przed podanie.

Składniki

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • pół garści świeżej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki zielonego tabasco (łagodniejsze niż czerwone)

Wykonanie NAPÓJ

  1. Zmiksuj 2 szklanki wody z miętą i ewentualnie ananasem, przelej przez sitko.
  2. Dodaj sok z dwóch pomarańczy, szklankę soku ananasowego i odrobinę mleczka kokosowego.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Wg mnie jest wystarczająco słodkie, ale słodyczoholicy mogą sobie dosłodzić odrobinę do smaku 😉

Składniki

  • 2 szklanki wody mineralnej
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • szklanka sosu z ananasa
  • opcjonalnie 100 g ananasa (może być z puszki)
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • pół pęczka mięty
  • ewentualnie odrobina cukru, ale po spróbowaniu : )

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Dodaj komentarz