Efekt główkowania nad smaczną i przy tym zdrową kolacją, czymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele. A że po głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś, a do tego trochę bardziej eleganckie płatki migdałów, gorgonzola, parmezan. Efekt? Powalający kubki smakowe <3 Musicie wypróbować : )
Składniki
- 6 dużych marchewek
- 1 dużej czerwonej cebuli (biała też się nadaje)
- 200 g wędzonego łososia
- 50 g gorgonzolI
- garści płatków migdałów
- 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego
- 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30%
- 40 + 10 g masła
- 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny
- łyżeczki cukru
- szczypty czarnego pieprzu
- szczypty papryki chilli
Wykonanie
- Łososia pokrój na kawałki ( na przykład na kwadraty 1,5×1,5 cm), przełóż do miseczki i zalej mlekiem kokosowym (lub śmietaną) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
- Marchewkę umyj, obierz i przy pomocy obieraczki pokrój ją na długie paski (nie przejmuj się, gdy czasem wyjdą Ci też krótkie, ale i one będą miały zaszczytne miejsce w garnku ;p).
-
W dużym garnku z grubym dnem lub na sporej patelni rozgrzej 40 g masła (zostaw trochę do uprażenia cebuli).
- Wrzuć „tagliatelle” i posyp płaską łyżeczką cukru.
- Smaż przez 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się marchewki, przy jak najmniejszych uszkodzeniach długich pasków ;p).
- Następnie wlej pół szklanki wody i wino (lub sok z cytryny) i gotuj przez ok 10 minut (lub do miękkości marchewki).
- W tym czasie na suchej patelni upraż garść płatków migdałów. Przełóż je do miseczki.
- Cebulę posiekaj dość drobno.
- Rozpuść na patelni odrobinę masła i wrzuć cebulę i smaż ją dość długo, aż zmieni kolor na ciemny brązowy i w niektórych miejscach będzie chrupiąca.
-
Do marchewki dodaj łososia wraz z mlekiem kokosowym, dodaj gorgonzolę i szczyptę papryki chilli. Gotuj 2 minuty po czym spróbuj. Łosoś wędzony jest najczęściej dość słony, więc powinien sprawić, że potrawa będzie wystarczająco słona, ale możesz zawsze spróbować i doprawić ;p
- Marchewkę wyłóż na talerze, polej sosem, w którym stała się makaronem, posyp prażoną cebulą, tartym parmezanem i migdałami, a następnie rozkoszuj się obłędnie kremowym, marchewkowym tagliatelle.
Polecam też :
♥ Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i polewą jogurtowo-czekoladową