Placki ziemniaczane z marchewką, lub jak kto woli, placki marchewkowe z ziemniakami

Placki ziemniaczane z marchewką, lub jak kto woli, placki marchewkowe z ziemniakami

Sezon na marchew trwa. Pokochałam to warzywo, gdy wykluczałam ze swojej diety cukier i ta miłość jakoś nie mija 😉 Dziś moja propozycja na lekko zwariowane i zdecydowanie przepyszne placki z 50% udziałem marchwi i 50% udziałem ziemniaków ;p

Do tego klasycznie cebulka, trochę czerwonej papryki (która zagęszcza i godnie zastępuje białą mąkę) i powstaje potrawa nietypowa i przepyszna. Odważni mogą dodać trochę startego imbiru. Ze względu na kaloryczność polecam upieczenie placków w piekarniku – zajmie to około 30 minut. Można je oczywiście też klasycznie usmażyć : )

Wykonanie

  1. Obierz marchew, ziemniaki i cebule.
  2. Zetrzyj warzywa za tarce z dużymi oczkami.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. (placki możesz też usmażyć, dodając płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej)
  4. Jajka roztrzep w dużej misce.
  5. Dodaj sól, pieprz, czerwoną paprykę i opcjonalnie starty imbir.
  6. Wszystkie składniki wymieszaj.
  7. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  8. Wykładaj na papier po jednej czubatej łyżce masy i lekko ją przyklepuj.
  9. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
  10. Podawaj z jogurtem lub jogurtem wymieszanym z pesto.

Składniki

  • 3 średnie ziemniaki (270 g)
  • 3 duże marchewki (270 g)
  • 1 mała cebula (70 g)
  • 2 jajka w rozmiarze L (110 g)
  • 1/3 łyżeczki soli (2 g)
  • 3 szczypty białego pieprzu (1 g)
  • płaska łyżeczka czerwonej, łagodnej papryki (1 g)
  • kilka łyżek jogurtu greckiego
  • opcjonalnie: łyżeczka pesto
  • opcjonalnie: świeży imbir (6 g, ok 2 cm)

2 komentarze

  1. Co za wspaniały przepis. Takie placuszki koniecznie muszę przygotować. 🙂

Dodaj komentarz