Czasem bywa tak, że chcę zachwycić i porozpieszczać trochę najbliższych i komponując danie, koncentruję się tylko na doznaniach kubków smakowych. Tak też powstała ta sałatka – jako pełna witamin, lekka, kolorowa przystawka na przyjęcie urodzinowe.
Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się ze wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który przygotowałam kilka tygodni wcześniej z octu balsamicznego i miodu.
Wykonanie
- Umyj i osusz delikatnie rukolę, roszponkę, figi i pomidorki.
- Jeśli masz chwilę i duże okno w kuchni możesz zrobić sos ;p Krem balsamiczny to po prostu zredukowany octet balsamicznym z miodem i ewentualnie z dodatkami. Potrzebujesz jednej łyżki miodu i 10 łyżek octu balsamicznego. Zanim zaczniesz go przyrządzać uchyl okno w kuchni 😛 Wlej na patelnię ocet balsamiczny dodaj czubatą łyżkę miodu. Podgrzewaj i redukuj sos przez około 10 min. Krem będzie dość gęsty, a gdy wystygnie, ten stan się pogłębi, więc nie można przesadzać z redukcją ;p
- Na talerze wyłóż rukolę i roszponkę, pocięte plastry szynki, ćwiartki fig, pokrojoną w kostkę gorgonzolę.
- Posyp orzeszkami i ziarnami granatu.
- Wyłóż pomidorki przekrojone na pół.
- Polej sosem.
- Całość obficie posyp tartym parmezanem.
Składniki
- 100 g rukoli
- 100 g roszponki
- 100 g szynki serrano lub innej długodojrzewającej
- 5 fig
- ziarna z 1 granatu
- 50 g orzeszków pinni
- 40 g parmezanu (lub grana padano)
- 100 g gorgonzoli lub innego pleśniowego, delikatnego sera
- 100 g pomidorków koktajlowych żółtych
- 2-3 łyżki sosu balsamico lub 10 łyżek octu balsamicznego i 1 łyżka miodu
Taka sałatka to rewelacyjny obiad po świętach. Delikatna i pożywna
wyglada smakowicie! musze wyprobowac przepis uwielbiam salatki z granatem 🙂
Wyglada przepysznie Muszę spróbować 🙂
Z pewnością jest pyszna! 🙂