Przepis na sałatkę pełną witamin z rukolą, granatem, figami i szynką serrano

Przepis na sałatkę pełną witamin z rukolą, granatem, figami i szynką serrano

Czasem bywa tak, że chcę zachwycić i porozpieszczać trochę najbliższych i komponując danie, koncentruję się tylko na doznaniach kubków smakowych. Tak też powstała ta sałatka – jako pełna witamin, lekka, kolorowa przystawka na przyjęcie urodzinowe.

Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się ze wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który przygotowałam kilka tygodni wcześniej z octu balsamicznego i miodu.

Wykonanie

  1. Umyj i osusz delikatnie rukolę, roszponkę, figi i pomidorki.
  2. Jeśli masz chwilę i duże okno w kuchni możesz zrobić sos ;p  Krem balsamiczny to po prostu zredukowany octet balsamicznym  z miodem  i ewentualnie z dodatkami.  Potrzebujesz  jednej łyżki miodu  i 10 łyżek octu balsamicznego. Zanim zaczniesz go przyrządzać uchyl okno w kuchni 😛  Wlej na patelnię  ocet balsamiczny dodaj  czubatą łyżkę miodu. Podgrzewaj i  redukuj sos przez około 10 min. Krem będzie dość gęsty, a gdy wystygnie, ten stan się pogłębi, więc nie można przesadzać z redukcją ;p
  3. Na talerze wyłóż rukolę i roszponkę, pocięte plastry szynki, ćwiartki fig, pokrojoną w kostkę gorgonzolę.
  4. Posyp orzeszkami i ziarnami granatu.
  5. Wyłóż pomidorki przekrojone na pół.
  6. Polej sosem.
  7. Całość obficie posyp tartym parmezanem.

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 100 g roszponki
  • 100 g szynki serrano lub innej długodojrzewającej
  • 5 fig
  • ziarna z 1 granatu
  • 50 g orzeszków pinni
  • 40 g parmezanu (lub grana padano)
  • 100 g gorgonzoli lub innego pleśniowego, delikatnego sera
  • 100 g pomidorków koktajlowych żółtych
  • 2-3 łyżki sosu balsamico lub 10 łyżek octu balsamicznego i 1 łyżka miodu

4 komentarze

  1. Taka sałatka to rewelacyjny obiad po świętach. Delikatna i pożywna

  2. wyglada smakowicie! musze wyprobowac przepis uwielbiam salatki z granatem 🙂

  3. Wyglada przepysznie Muszę spróbować 🙂

  4. Z pewnością jest pyszna! 🙂

Odpowiedz na „Gosia - VictoriaHandmade.plAnuluj pisanie odpowiedzi