Sos tatarski to chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka.
Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany z pewnością będzie dużo zdrowszy! Zresztą zrobienie sosu tatarskiego zajmuję chwilkę i łatwo można go też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół 🙂
Wykonanie
Posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki.
Wymieszaj je z jogurtem, majonezem i musztardą.
Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
No i zrobiłam się głodna 🙂
Uwielbiam sos tatarki!
Będzie na Twoim świątecznym stole?
Taki klasyk, a jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam. Muszę wypróbować do jakiegoś mięsiwa, najchętniej grillowanego. 😉
To wypróbuj koniecznie 🙂 zakochasz sie w nim po prostu 🙂