Sos tatarski

Sos tatarski

Sos tatarski to chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla,  ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka.

Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany z pewnością będzie dużo zdrowszy! Zresztą zrobienie sosu tatarskiego zajmuję chwilkę i łatwo można go też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół 🙂

Wykonanie

  1. Posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki.
  2. Wymieszaj je z  jogurtem, majonezem i musztardą.
  3. Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Podawaj ze śledziem lub z  jakimś mięskiem 😉

Składniki

  • 125 g jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu)
  • 125 g majonezu light
  • 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej)
  • 3 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki)
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • szczypta białego pieprzu
  • opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku

przepis-sos-tatarski-do-miesa-swieta

5 komentarzy

  1. No i zrobiłam się głodna 🙂

  2. Uwielbiam sos tatarki!

  3. Taki klasyk, a jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam. Muszę wypróbować do jakiegoś mięsiwa, najchętniej grillowanego. 😉

Odpowiedz na „Ewa SobaniaAnuluj pisanie odpowiedzi