Przepyszny, dietetyczny, lekki i zdrowy. Czego chcieć więcej od dania idealnego na obiad?
Wiem, że początek roku to często czas, gdy podejmujemy różne wyzwania, a często jest to także zmiana złych nawyków i początek zdrowego odżywiania. Początki nie są łatwe, ale zdecydowanie będą dużo przyjemniejsze, gdy będziemy jedli przede wszystkim smacznie! a zdrowo tak jakby w nawiasie czy przy okazji 🙂 I takie jest to danie na burgery z piersi indyka – w przepisie nie ma żadnej bułki tartej, nie ma nawet jajek, a za to jest cukinia, która sprawia, że burgery są mięciutkie i mokre (a przy mięsie z piersi indyka łatwo jest osiągnąć efekt twardego i suchego kotleta ;p ). Niesamowity aromat uwalniający się z suszonych pomidorów wprost do wnętrza burgera sprawia, że nabierają one charakteru i w niczym nie przypominają zdrowych i nudnych pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3
Wykonanie
Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię.
Pokrój pomidory w drobną kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
Posiekaj pietruszkę.
Posiekaj bardzo drobno czosnek.
Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć cebulę, po chwili dodaj posiekany bardzo drobno czosnek.
Smaż przez chwilę – niech cebula nabierze lekko złotawego koloru.
Dorzuć cukinię i smaż przez kolejne 3 minuty.
Zdejmij patelnie z ognia i daj warzywom wystygnąć.
W tym czasie pokrój w dość dużą kostkę pomidorki i wymieszaj je z odrobiną oliwy (łyżeczka wystarczy), szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
Gdy warzywa przestygną dodaj je do mięsa, wrzuć pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni 🙂
Formuj kotleciki i grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub teflonowej z obu stron przez około 5 minut (w zależności od wielkości)
Składniki na 2 porcje
200 g mięsa z piersi indyka bez skóry
1 mała cukinia ok. 100 g
6 plastrów suszonych pomidorów 40 g
½ cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanej pietruszki i kilka liści do dekoracji
4 łyżki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
duże szczypty soli morskiej
2 duże szczypty czarnego, świeżo mielonego pieprzu
duże szczypty suszonego oregano
12 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
Opcjonalnie – 2 garści rukoli
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Uwielbiam sznycelki pod każdą postacią.Jeszcze, jak byłam dzieckiem bardzo nad tym boleli moi Rodzice. Bo gdziekolwiek poszliśmy, to zamawiałam sznycelki i tylko sznycelki. Bardzo fajny przepis!
Uwielbiam sznycelki pod każdą postacią.Jeszcze, jak byłam dzieckiem bardzo nad tym boleli moi Rodzice. Bo gdziekolwiek poszliśmy, to zamawiałam sznycelki i tylko sznycelki. Bardzo fajny przepis!
Ja też uwielbiam mięsko od dzieciństwa 🙂
Ostatnio jem coraz mniej mięsa, ale takie burgery będą idealne na obiad dla mojego męża, a więc na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Przepis na smaczne danie, bo jak są w nim suszone pomidory, to na pewno jest pysznie 🙂
Robiłam kiedyś baaaardzo podobne burgery i po prostu wyszły genialne! Zdecydowanie warte polecenia fit danie! 😀
Uwielbiam mięsne dania z dodatkiem cukinii.:)
O, to jest przepis idealny dla mnie – akurat mam wszystko w lodówce i zastanawiałam się jak to połączyć w coś dobrego 🙂 Dziękuję!
Chętnie się skuszę! 🙂
Nie jadam miesa, wiec nie moge sie wypowiedziec. Polecam za to burgery ze slodkich ziemniakow z dodatkeim cukini. Pozdrawiam
Takich jeszcze nie próbowałam 🙂 Dasz mi link do przepisu? 🙂
Ciekawy pomysł, wygląda bardzo smacznie, aż muszę kupić cukinię:] Pozdrawiam i zapraszam na http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com