Burgery z piersi indyka z cukinią i suszonymi pomidorami

Burgery z piersi indyka z cukinią i suszonymi pomidorami

Przepyszny, dietetyczny, lekki i zdrowy. Czego chcieć więcej od dania idealnego na obiad?

Wiem, że początek roku to często czas, gdy podejmujemy różne wyzwania, a często jest to także zmiana złych nawyków i początek zdrowego odżywiania. Początki nie są łatwe, ale zdecydowanie będą dużo przyjemniejsze, gdy będziemy jedli przede wszystkim smacznie! a zdrowo tak jakby w nawiasie czy przy okazji 🙂 I takie jest to danie na burgery z piersi indyka – w przepisie nie ma żadnej bułki tartej, nie ma nawet jajek, a za to jest cukinia, która sprawia, że burgery są mięciutkie i mokre (a przy mięsie z piersi indyka łatwo jest osiągnąć efekt twardego i suchego kotleta ;p ). Niesamowity aromat uwalniający się z suszonych pomidorów wprost do wnętrza burgera sprawia, że nabierają one charakteru i w niczym nie przypominają zdrowych i nudnych pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3

pulpeciki-burgery-indyk-cukinia-lekki-obiad3

Wykonanie

  1. Zmiel mięso, dodaj do niego  wodę i wymieszaj używając dłoni ;p
  2. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię.
  3. Pokrój pomidory w drobną kostkę.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
  5. Posiekaj pietruszkę.
  6. Posiekaj bardzo drobno czosnek.
  7. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć cebulę, po chwili dodaj posiekany bardzo drobno czosnek.
  8. Smaż przez chwilę – niech cebula nabierze lekko złotawego koloru.
  9. Dorzuć cukinię i smaż przez kolejne 3  minuty.
  10. Zdejmij patelnie z ognia i daj warzywom wystygnąć.
  11. W tym czasie pokrój w dość dużą kostkę pomidorki i wymieszaj je z odrobiną oliwy (łyżeczka wystarczy), szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
  12. Gdy warzywa przestygną dodaj je do mięsa, wrzuć pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni 🙂
  13. Formuj kotleciki i grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub teflonowej z obu stron przez około 5 minut (w zależności od wielkości)

Składniki na 2 porcje

  • 200 g  mięsa z piersi indyka bez skóry
  • 1 mała cukinia ok. 100  g
  • 6 plastrów suszonych pomidorów 40 g
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki i kilka liści do dekoracji
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duże szczypty soli morskiej
  • 2 duże szczypty czarnego, świeżo mielonego pieprzu
  • duże szczypty suszonego oregano
  • 12 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
  • Opcjonalnie – 2 garści rukoli

pulpeciki-burgery-indyk-cukinia-lekki-obiad1

pulpeciki-burgery-indyk-cukinia-lekki-obiad2

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Foto by Fotocja <3 

11 komentarzy

  1. Uwielbiam sznycelki pod każdą postacią.Jeszcze, jak byłam dzieckiem bardzo nad tym boleli moi Rodzice. Bo gdziekolwiek poszliśmy, to zamawiałam sznycelki i tylko sznycelki. Bardzo fajny przepis!

  2. Ostatnio jem coraz mniej mięsa, ale takie burgery będą idealne na obiad dla mojego męża, a więc na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

  3. Przepis na smaczne danie, bo jak są w nim suszone pomidory, to na pewno jest pysznie 🙂

  4. Robiłam kiedyś baaaardzo podobne burgery i po prostu wyszły genialne! Zdecydowanie warte polecenia fit danie! 😀

  5. Uwielbiam mięsne dania z dodatkiem cukinii.:)

  6. herbalicja

    O, to jest przepis idealny dla mnie – akurat mam wszystko w lodówce i zastanawiałam się jak to połączyć w coś dobrego 🙂 Dziękuję!

  7. Chętnie się skuszę! 🙂

  8. Nie jadam miesa, wiec nie moge sie wypowiedziec. Polecam za to burgery ze slodkich ziemniakow z dodatkeim cukini. Pozdrawiam

  9. Ciekawy pomysł, wygląda bardzo smacznie, aż muszę kupić cukinię:] Pozdrawiam i zapraszam na http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

Odpowiedz na „JoaśkaAnuluj pisanie odpowiedzi