Ciastka buraczane z mąką jaglaną i miodem

Ciastka buraczane z mąką jaglaną i miodem

Bardzo zdrowa przekąska, dla tych którzy lubią podjadać ;p W składzie samo zdrowie – buraki, nasiona słonecznika, mąka jaglana i miód a do tego ciasteczka są bez cukru, glutenu i jajek 🙂

Przepis inspirowany dietą Ani Lewandowskiej,  która w wersji „Wyzwanie wojowniczki” wyklucza pszenicę,  GMO i przetworzoną żywność , zawiera produkty sezonowe oraz zdrowe tłuszcze,  wyklucza gluten, wyklucza nabiał krowi , laktozę  i strączki.

przepis-na-zdrowe-ciasteczka-buraczane-mąka-jaglana-blog-eatmefitme4

 

Wykonanie

  1. Dobrze jest ugotować dzień wcześniej buraki – troszkę to trwa a potem jeszcze trzeba czekać na ostygnięcie buraków ;/
  2. Ugotuj buraki ze skórką (czas gotowania w zależności od wielkości – około 40 min.)
  3. Gdy buraki wystygną obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Do naczynia od blendera (najlepiej wysokie)  wrzuć buraki, dodaj mąkę, pestki słonecznika, len, wanilię, cynamon  i miód.
  5.  Wszystkie składniki zblenduj dokładnie.
  6. Nakładaj na papier do pieczenia lub posmarowaną cienką warstwą oleju blachę masę o wielkości klasycznych okrągłych ciastek
  7. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut.

Składniki

  • 2 dość duże buraki około 300 g
  • 5 łyżek mąki jaglanej ok. 50 g
  • 1 łyżka nasion słonecznika ok. 10 g
  • 2 łyżeczki nasion lnu ok. 8 g
  • 1 łyżka miodu pszczelego ok. 20 g
  • ziarenka z laski wanilii – około 2 g ewentualnie ½ opakowania cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego ok. 4 g

przepis-na-zdrowe-ciasteczka-buraczane-mąka-jaglana3

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Foto by Fotocja <3 

11 komentarzy

  1. Super sposób na przemycenie buraka dzieciom 🙂

  2. Wyglądają smacznie ale czy one zębów nie połamią ? 🙂

  3. Super wyglądają w takim kolorze 😉

  4. annascodziennikdiet

    Nie próbowałam nigdy ciastek z buraka ! W sumie to żadnego ciasta ani do niczego na słodko… Chyba czas to zmienić 🙂

  5. Jak gotuję buraki, to hurtowo by miec na dłużej. ciekawy przepis 🙂

  6. uwielbiam wszystko co ma w sobie buraka!!!

  7. Wyglądają dość dziwnie ale może smakowo by nam podpasowały. 🙂

  8. Tak mnie zaintrygowały, ze jutro sobie zrobię:) Dziękuję za tak fajny przepis:)

  9. Wygląda super! Zaintrygował mnie ten przepis 🙂

Odpowiedz na „Baba JednaAnuluj pisanie odpowiedzi