Kokosowe muffiny śniadaniowe wg przepisu Nigelli Lawson w wersji bezglutenowej i bezmlecznej

Kokosowe muffiny śniadaniowe wg przepisu Nigelli Lawson w wersji bezglutenowej i bezmlecznej

Szukając przepisu na jakiś obłędnie pyszny i niekoniecznie lekki wypiek na weekend, odkurzyłam ostatnio na półce książkę Nigella gryzie autorstwa słynnej Nigelli Lawson.

Nigella proponuje na śniadanie zamiast miski płatków zbożowych upieczenie muffinek – w sumie pomysł dobry, do porannej kawy przecież nie można sobie wymarzyć lepszego towarzystwa. Jest jedno ale – składniki przepisu, których unikam ;/ Wiecie co zrobiłam? Zrobiłam po prostu dwie wersje – jedne zawędrowały do pracy – drugie bezglutenowe i bezmleczne czekają na weekend, by stać się cudownym śniadaniem. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę kokosową, mleko na mleczko kokosowe, cukier na cukier kokosowy, masło na olej kokosowy i powiem szczerze, że muffinki wyszły po prostu przepyszne 😀

przepis-na-muffinki-kokosowe-z-rumem-eatmefitme

Wykonanie

  1. Włącz piekarnik i pozwól mu się rozgrzać do 200 °C.
  2. Rozpuść olej kokosowy.
  3. W dość dużej misce wymieszaj mąkę kokosową ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem kokosowym.
  4. W małej miseczce dokładnie roztrzep jajko, wymieszaj je z mleczkiem kokosowym, wodą kokosową lub wodą.
  5. Dodaj przestudzony olej kokosowy i wymieszaj.
  6. Przelej płynne składniki do suchych, delikatnie wymieszaj widelcem. Ważne jest, żeby nie dosłownie lekko wymieszać wszystkie składniki – ciasto może mieć grudki.
  7. Nakładaj ciasto do papierowych papilotek na muffinki do ok. 2/3 wysokości.
  8. Piecz przez około 25 min. (po 20 minutach koniecznie zajrzyj do muffinek , bo każdy piekarnik ma swoją unikatową moc ;p).
  9. Wyjmij muffinki na kratkę i pozwól dosłownie chwilę przestygnąć, bo najlepiej smakują ciepłe 🙂

Składniki na muffiny bezglutenowe i bezmleczne

  • 75 g oleju kokosowego
  • 250 g mąki kokosowej
  • 25 g mielonych wiórków kokosowych
  • 75 g cukru kokosowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody kokosowej lub po prostu wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2 łyżki białego rumu

Wykonanie wg przepisu Nigelli Lawson na muffiny śniadaniowe

  1. Włącz piekarnik i pozwól mu się rozgrzać do 200 °C.
  2. Rozpuść masło.
  3. W dość dużej misce wymieszaj mąkę pszenną ze zmielonymi migdałami, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem  oraz skoro robisz wg przepisu Nigelli – dodaj skórkę startą ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy.
  4. W małej miseczce dokładnie roztrzep jajko, wymieszaj je z mlekiem i sokiem pomarańczowym.
  5. Dodaj przestudzone  masło i wymieszaj.
  6. Przelej płynne składniki do suchych, delikatnie wymieszaj widelcem.
  7. Ważne jest, żeby nie dosłownie lekko wymieszać wszystkie składniki – ciasto może mieć grudki.
  8. Nakładaj ciasto do papierowych papilotek na muffinki do ok. 2/3 wysokości.
  9. Piecz przez około 25 min. (po 20 minutach koniecznie zajrzyj do muffinek , bo każdy piekarnik ma swoją unikatową moc ;p).
  10. Wyjmij muffinki na kratkę i pozwól dosłownie chwilę przestygnąć, bo najlepiej smakują ciepłe 🙂
  11. Możesz udekorować je cukrem pudrem.

Składniki wg oryginalnego przepisu Nigelli

  • 75 g masła
  • 250 g mąki
  • 25 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia
  • skórka z jednej pomarańczy

przepis-na-muffinki-kokosowe-z-rumem-eatmefitme5

przepis-na-muffinki-kokosowe-z-rumem-eatmefitme7
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Dodaj komentarz