Obiad, który zrobi się sam – tarta serowa ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami koktajlowymi na cieście francuskim

Obiad, który zrobi się sam – tarta serowa ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami koktajlowymi na cieście francuskim

Przepis na szybki obiad dla totalnie zabieganych 🙂 Wystarczy po drodze kupić kilka składników i w dosłownie pół godziny mieć przepyszną tartę serową ze szpinakiem i łososiem.

Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilę, potem wystarczy, że wstawisz ją do piekarnika i po robocie 🙂 Tarta jest cudownie serowa i zdobywa uznanie jedzących. Uwaga jest jedna – to dość kaloryczne danie, ale czasem można troszkę pogrzeszyć ;p

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw do niego ciasto francuskie wyłożone w okrągłej  formie do  pieczenia na około 10 minut.
  2. Roztrzep jajka z mlekiem, dodaj 2 szczypty soli i starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Wrzuć pokrojony w kawałki lub kostkę camembert i gorgonzolę  i delikatnie wymieszaj masę.
  4. Na podpieczone ciasto wyłóż kawałki łososia, połówki pomidorków koktajlowych i liście szpinaku.
  5. Wlej masę serową.
  6. Wstaw tartę do piekarnika na 20 minut w temp. 180°C.
  7. Podawaj gorące prosto z piekarnika : )

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g sera typu camembert
  • 100 g sera typu gorgonzola
  • 50 g żółtego sera (dowolnego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 garście szpinaku (liście)
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • szczypta soli (możesz z niej zrezygnować)

przepis-na-szybka-tarta-losos-pomidorki-koktajlowe-szpinak-ser-gorgonzola-camembert-eatmefitme3 kopia

13 komentarzy

  1. Mniam! Przepis genialny, zgłodniałem na samą myśl o nim! :)) pozdrawiam i dziękuje!

  2. Mmm, uwielbiam takie dania w tygodniu, gdy nie ma czasu na nic innego. takie proste i szybkie, a smakują bajecznie 🙂

  3. Moja żona robi pyszne tarty, ale takiej nie jadłem Trzeba będzie sprobowac

  4. Wygląda mega smacznie! Ja co prawda nie lubię sera pod żadną postacią (ewentualnie zjem w pizzy, tostach), ale nawet spróbowałabym ją upichcić, dodając mniej sera lub jeden rodzaj. Może też wyszłaby pyszna – przynajmniej w moim mniemaniu, bo na serowym smaku aż tak mi nie zależy 🙂 zapisuję przepis, obiad w końcu robi się sam, a to się ceni! Pozdrawiam:)

  5. Bardzo lubię takie przepisy. Szybkie, proste i bardzo smaczne 🙂

  6. Fajny pomysł 🙂 Może z mozzarellą tez wyszłoby smacznie 🙂

  7. Uwielbiam takie tarty. Często je przygotowuję 🙂

  8. Wygląda przepysznie, chociaż pomidorki bym osobiście wywalił – nie lubię pieczonych surowych pomidorów, jakieś takie są mi niefajne 🙂

  9. Super przepis. 😀 Mam nadzieję, że niebawem powalczę z nim w kuchni. 😀

  10. W prostocie siła i to mi się podoba. 🙂

  11. Jejku ale smaku mi narobiłaś, a człowiek na diecie….

  12. Nie dość, że wygląda przepysznie to jeszcze trafia w 100% w moje smaki! Muszę wypróbować ten przepis. <3

  13. Ja chyba zamiast pomidorków koktajlowych dodałabym suszone pomidory, ale to już kwestia gustu. Dzięki za inspirację 🙂

Dodaj komentarz