Przepis na szybki obiad dla totalnie zabieganych 🙂 Wystarczy po drodze kupić kilka składników i w dosłownie pół godziny mieć przepyszną tartę serową ze szpinakiem i łososiem.
Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilę, potem wystarczy, że wstawisz ją do piekarnika i po robocie 🙂 Tarta jest cudownie serowa i zdobywa uznanie jedzących. Uwaga jest jedna – to dość kaloryczne danie, ale czasem można troszkę pogrzeszyć ;p
Wykonanie
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw do niego ciasto francuskie wyłożone w okrągłej formie do pieczenia na około 10 minut.
-
Roztrzep jajka z mlekiem, dodaj 2 szczypty soli i starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie.
-
Wrzuć pokrojony w kawałki lub kostkę camembert i gorgonzolę i delikatnie wymieszaj masę.
-
Na podpieczone ciasto wyłóż kawałki łososia, połówki pomidorków koktajlowych i liście szpinaku.
-
Wlej masę serową.
-
Wstaw tartę do piekarnika na 20 minut w temp. 180°C.
-
Podawaj gorące prosto z piekarnika : )
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g sera typu camembert
- 100 g sera typu gorgonzola
- 50 g żółtego sera (dowolnego)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 garście szpinaku (liście)
- 15 pomidorków koktajlowych
- szczypta soli (możesz z niej zrezygnować)
Mniam! Przepis genialny, zgłodniałem na samą myśl o nim! :)) pozdrawiam i dziękuje!
Mmm, uwielbiam takie dania w tygodniu, gdy nie ma czasu na nic innego. takie proste i szybkie, a smakują bajecznie 🙂
Moja żona robi pyszne tarty, ale takiej nie jadłem Trzeba będzie sprobowac
Wygląda mega smacznie! Ja co prawda nie lubię sera pod żadną postacią (ewentualnie zjem w pizzy, tostach), ale nawet spróbowałabym ją upichcić, dodając mniej sera lub jeden rodzaj. Może też wyszłaby pyszna – przynajmniej w moim mniemaniu, bo na serowym smaku aż tak mi nie zależy 🙂 zapisuję przepis, obiad w końcu robi się sam, a to się ceni! Pozdrawiam:)
Bardzo lubię takie przepisy. Szybkie, proste i bardzo smaczne 🙂
Fajny pomysł 🙂 Może z mozzarellą tez wyszłoby smacznie 🙂
Uwielbiam takie tarty. Często je przygotowuję 🙂
Wygląda przepysznie, chociaż pomidorki bym osobiście wywalił – nie lubię pieczonych surowych pomidorów, jakieś takie są mi niefajne 🙂
Super przepis. 😀 Mam nadzieję, że niebawem powalczę z nim w kuchni. 😀
W prostocie siła i to mi się podoba. 🙂
Jejku ale smaku mi narobiłaś, a człowiek na diecie….
Nie dość, że wygląda przepysznie to jeszcze trafia w 100% w moje smaki! Muszę wypróbować ten przepis. <3
Ja chyba zamiast pomidorków koktajlowych dodałabym suszone pomidory, ale to już kwestia gustu. Dzięki za inspirację 🙂