Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ziemniaków, cukinii i pomidorów

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ziemniaków, cukinii i pomidorów

A do tego zdrowa i dietetyczna. Dodanie ziół prowansalskich i odrobiny parmezanu sprawia, że zapiekanka smakuje jak lekki posiłek w upalny, letni dzień.

Najlepsze w niej jest jednak to, że robi się nią bardzo szybko – wystarczy pokroić warzywa, ładnie je ułożyć i wstawić do piekarnika. Zapiekanka może być także dobrym dodatkiem do dania mięsnego zamiast klasycznych ziemniaków z wody. Spróbujcie : )

Wykonanie

  1. Obierz, umyj i pokrój w plastry szerokości 7 mm ziemniaki.
  2. Wrzuć je do posolonej, gotującej się wody na 5 minut.
  3. Umyj cukinię i pomidory i pokrój je w plastry o szerokości 7 mm. Posól diema szczyptami soli.
  4. Posyp warzywa ziołami prowansalskimi.
  5. Natłuść formę do pieczenia odrobiną oliwy.
  6. Ułóż w formie warzywa – na zmianę plasterek cukinii, pomidora i ziemniaka.
  7. Całość skrop oliwą i posyp startym serem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Składniki na 2 osoby

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 pomidory
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich lub oregano
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 – 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano lub innego dojrzewającego, twardego sera
  • odrobina soli

przepis-zapiekanka-warzywna-dietetyczna-ziemniaki-cukinia-pomidory-w-plasterkach-eatmefitme-blog-2

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.


Smaczne a nie tuczy

Dodaj komentarz