Nie wyobrażam sobie walentynek bez czekolady, owoców i tego błogiego uśmiechu na ustach, kiedy je się coś obłędnie rozkosznego. I oto przedstawiam idealny przepis na deser na walentynki i aksamitne, czekoladowe doznanie w jednym <3
Uwielbiam desery podawane w kieliszkach. Taki mały trik a nadaje to chwili przyjemności jakiejś nieopisanej wyjątkowości. Do tego pięknie widać warstwy, czy konsystencję zawartości kieliszka.
Wykonanie
- Oddziel żółtka od białek.
- Posiekaj czekoladę na kawałki.
- W niedużym garnuszku pogrzej lekko mleko ze szczyptą soli i cukrem.
- Dodaj żółtka i połowę przygotowanej śmietanki kremówki – czyli 1/3 szklanki.
- Ciągle mieszaj trzepaczką.
- Uważaj, żeby nie zagotować masy, która wraz ze wzrostem temperatury powinna gęstnieć.
- Gdy zgęstnieje, zdejmij ją z palnika i zalej nią posiekane kawałki czekolady.
- Dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Odstaw masę do przestygnięcia.
- Gdy masa przestygnie, zacznij ją miksować na małych obrotach dolewając pozostałą 1/3 szklanki śmietanki.
- Mus przelej do kieliszków i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Tuż przed podaniem udekoruj mus truskawkami, bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Składniki
- 2 żółtka
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub białego
- Szczypta soli
- 200 ml czyli ok. 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- ½ szklanki mleka
- ¼ łyżeczki ziarenek wanilii
- Do dekoracji: truskawki (lub inne świeże owoce) i/lub bita śmietana, wiórki gorzkiej czekolady
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Przepiękne Foto by Fotocja <3
Przepis zainspirowany potrawą z bloga Kuchnia Agaty