Propozycja na zdrowy deser, cudownie kremowy, rozgrzewający, aromatyczny, słodki dzięki rodzynkom lub żurawinie, bezglutenowy. Czego chcieć więcej od deseru w takie mroźne dni?
Jest obłędnie pyszny tuż po wyjęciu z piekarnika, ale możecie zrobić trochę więcej jabłuszek i rano odgrzać je na śniadanie. I wiecie co? Czasem dobrze jest po prostu zjeść coś prostego, o smaku idealnie dopasowanym i sprawdzonym – jabłko + cynamon + orzechy i taki jest właśnie ten deser. A użyte składniki zawierają dodatkowo potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy: E, C, B1, B2, B6. Czego chcieć więcej? 🙂
Wartość odżywcza jednej porcji: 270 kcal, białko: 6,7 g, tłuszcz: 8,8 g, węglowodany: 40 g
Wykonanie
- Opłucz porządnie kaszę pod gorącą wodą.
- Ugotuj ją w mleku z cynamonem, tak aby wchłonęła całe mleko – około 15 minut.
- Posiekaj orzechy.
- Do kaszy dodaj rodzynki lub żurawinę i posiekane orzechy.
- Wymieszaj wszystko.
- Zetnij z jabłek „kapelusz”.
- Wytnij z każdego jabłka środek.
- Do jabłkowych miseczek nałóż jaglankę i połóż na nie kapelusze.
- Wstaw jabłka do naczynia żaroodpornego a potem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 20 – 30 minut aż jabłka będą miękkie i ładnie pomarszczone.
Składniki na 2 porcje
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (napój) lub mleka krowiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek lub żurawiny
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 duże jabłka
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Przepiękne Foto by Fotocja <3
Przepis zainspirowany potrawą z bloga Zdrowe Odżywianie
Uwielbiam takie połączenie 🙂