Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym

Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym

Pomysł na bardzo owocowe i słodkie śniadanie. Orzeźwiający zmysły koktajl i do tego chrupiące tosty z aromatycznym mango i własnoręcznie robioną, bardzo orzechową nutellą. Czy można lepiej rozpieścić nasze kubki smakowe o poranku? ;p

Wykonanie owocowego koktajlu

  1. Oczyść i umyj owoce.
  2. Zmiksuj truskawki  z kilkoma listkami mięty, kawałkami pomarańczy i ewentualnie arbuzem.
  3. Udekoruj listkami mięty.

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 400 g truskawek – mogą być mrożone
  • Opcjonalnie 200 g arbuza
  • kilka listków mięty do koktajlu i do dekoracji

Wykonanie nutelli i tostów

  1. Roztop czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wlej mieszankę do mielonych orzechów.
  2. Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka.
  3. Miksuj do uzyskania  gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty.
  4. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki, żeby stężał.
  5. Obierz mango i pokrój je na plasterki.
  6. Na patelni grillowej zgrilluj pieczywo tostowe i jeszcze ciepłe posmaruj nutellą i przełóż kawałkami mango (możesz w środku ukryć listki mięty – takie orzeźwienie po upojnej nocy ;p )
  7. Podawaj z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym i rozkoszuj się pełnym owoców i czekolady śniadaniem : D

Składniki na domową nutellę

  •  250 g mielonych orzechów włoskich,  laskowych lub migdałów
  •  3 łyżki kakao
  •  150 g gorzkiej czekolady
  •  3 łyżki cukru pudru
  •  40 – 50 g oleju kokosowego
  • ok. 50 ml mleka
  • szczypta soli

jako dodatki:

  • kilka kromek pieczywa tostowego
  • 1 dojrzałe mango

przepis-owocowe-sniadanie-tosty-mango-domowa-nutella-koktajl-truskawkowy-pomaranczowy-2

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz