Fasola z mięsem z indyka zamiast spaghetti bolognese? Oczywiście, że tak! :)

Fasola z mięsem z indyka zamiast spaghetti bolognese? Oczywiście, że tak! :)

Lekkie i pożywne, bezglutenowe danie, które zaspokoi dziką ochotę na spaghetti bolognese. Biała fasola dzielnie zastępuje makaron, a mięso mielone z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu udaje mięso wieprzowe i wołowe.

Dopadła mnie ochota na spaghetti bolognese, a w zasadzie na połączenie mięsa, aromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań na małą, zdrową, rewolucję na talerzu i padło na białą fasolę zamiast makaronu i aromatyczny sos, który, głównie dzięki podsmażanej cebuli i czosnkowi oraz świeżej bazylii, zaspokoił w pełni moje kubki smakowe. Oczywiście sos, znacznie się różnił od klasyka 😉  Kropką nad i w tym daniu stała się też niewielka ilość parmezanu. Koniecznie wypróbujcie 🙂

przepis-na-lekki-obiad-fasola-biala-z-miesem-z-indyka-w-sosie-pomidorowym-eatmefitme-blog-2

Wykonanie 4 porcji dania

  1. Zacznij od namoczenia fasoli – opłucz fasolę, włóż do garnka i zalej dość dużą ilością zimnej wody i odstaw na noc (lub dłużej) do namoczenia.
  2. Wylej wodę i zalej nową wodą, tak by fasola była całkowicie zakryta i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 50 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej trochę wody. Po 45 minutach wsyp do gotującej się fasoli 1/2 płaskiej łyżeczki soli.
  3. Umyj i posiekaj bazylię.
  4. Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek.
  5. W garnku o teflonowym dnie lub na większej patelni rozgrzej odrobinę oleju (niecała łyżka wystarczy). Wrzuć cebulę i smaż aż do momentu, gdy zacznie lekko brązowieć. Dodaj czosnek i smaż przez dosłownie minutę.
  6. Dodaj  mielone mięso z indyka i smaż, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy mięsko zmieni kolor z surowego na szare ;p.
  7. Wlej koncentrat pomidorowy, wodę, wino i sos Worcestershire, a potem wymieszaj.
  8. Dodaj szczyptę soli, oregano, czarnego pieprzu i cukru. Wrzuć posiekaną bazylię, wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  9. W tym czasie zetrzyj parmezan na tarce z małymi oczkami.
  10. Do garnka dodaj ugotowaną fasolę i wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
  11. Wyłóż fasolę z mięsem w sosie na talerze i posyp tartym parmezanem.

Składniki na 4 porcje

  • 200 g białej fasoli, np. piękny jaś karłowy
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (u mnie 5,8% tłuszczu)
  • 190 g cebuli (1 duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire lub ewentualnie sosu sojowego
  • szczypta cukru kokosowego – można pominąć
  • szczypta czarnego, mielonego pieprzu
  • szczypta soli i oregano
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 15 g parmezanu

przepis-na-lekki-obiad-fasola-biala-z-miesem-z-indyka-w-sosie-pomidorowym-eatmefitme-blog-3

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz