Czy robiliście kiedyś jajka w koszulkach, czyli jajka po benedyktyńsku? Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiej wersji jajek na śniadanie, to sprawdźcie jak je zrobić 🙂 W przepisie gotowanie jajek w koszulkach w 6 prostych krokach.
Jako uzupełnienie śniadania proponuję ciemne pieczywo ze słonecznikiem i pomidory z pieprzem i kolendrą, oraz przepyszny koktajl z borówkami.
Wykonanie
- Zakwaś wodę: w szerokim garnku lub głębokiej patelni zagotuj dużą ilość wody. Dodaj 1 łyżkę jasnego octu winnego lub soku z cytryny. Dzięki temu białko będzie mogło się ściąć i przybrać ładny, zaokrąglony kształt.
- Wybij jajko: wybij jedno jajko do małej miseczki lub kokilki. Dzięki temu łatwiej będzie ci przelać jajko do gorącej wody. Sprawdź czy nie ma w miseczce kawałków skorupki.
- Wlej jajko do wody: delikatnie przelej jajko do gotującej się wody blisko brzegu garnka lub patelni. W takie sam sposób przelej kolejne jajka, ale zwróć uwagę na kolejność ich przelewania.
- Gotuj jajka: każde jajko gotuj 3 minuty, jeśli lubisz żółtko płynne lub 5 minut, jeśli wolisz bardziej ścięte. Gdyby w garnku jajka zaczęły ci się łączyć – delikatnie je rozsuń przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Wyjmij jajka z wody: przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij pierwsze włożone do wody jajko, osusz je na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce a potem przenieś na deskę do krojenia. Powtórz je czynności z pozostałymi jajkami.
- Formuj jajka – możesz przy pomocy noża nadać jajkom ładny wygląd – obetnij postrzępione białko na brzegach. Podawaj jajka od razu po przygotowaniu.
- Jako uzupełnienie śniadania z jajkami w koszulkach czy po benedyktyńsku proponuję chleb ze słonecznikiem, szynkę i pomidory z pieprzem i kolendrą.
Składniki
- 4 jajka
- ok. 2 litry lody
- 1 łyżka jasnego octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny
jako dodatki:
- ulubione pieczywo,
- szynka,
- pomidory
- kolendra
- koktajl z borówkami
Spróbuj też jajek w koszulkach na śniadanie w chrupiącej oprawie