Uwielbiasz łososia i nie boisz sie eksperymentować z zestawieniem rożnych smaków? Mam coś dla Ciebie 🙂 Niesamowite połączenie słonego łososia ze słodko- słonymi owocami w idealnych proporcjach 🙂
Wykonanie ŁOSOŚ I SALSA
Oczyść łososia ze skóry i ości.
Włóż go do szklanej miseczki i zalej marynatą z 4 łyżek sosu sojowego i 4 łyżek wody.
Odstaw na dwie godziny do lodówki.
Przygotuj salsę – umyj ręce a potem przetnij granat na pół i z jednej połowy nad miseczką przy pomocy łyżeczki wyjmij ziarna. Sok, który spływa ci po dłoniach jeszcze ci się przyda ;p
Przekrój na pół mango oraz awokado, wyjmij pestki i obierz owoce.
Pokrój mango i awokado w kostkę o wielkości około 1 cm.
Wymieszaj ziarna granatu z sokiem, z mango, awokado i 2 łyżkami sosu sojowego. Możesz dodać kilka kropel zielonego tabasco.
Odstaw salsę – niech składniki się integrują.
Rozgrzej patelnię grillową lub teflonową.
Łososia wyjmij z marynaty i podziel na dwie porcje.
Smaż przez 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony.
Na talerze wyłóż ryż, następnie kawałki łososia a całość polej salsą z sosem. Możesz dodać jeszcze kilka kropel zielonego tabasco.
Składniki ŁOSOŚ I SALSA
300 g łososia
1/2 dużego granatu lub 1 mały
1 awokado hasi
1 mango
6 łyżek sosu sojowego
kilka kropel zielonego tabasco
Wykonanie RYŻ
Wlej do garnka około 2 litrów wody.
Wrzuć ryż.
Dodaj sól i kurkumę.
Zagotuj wodę i gotuj według instrukcji na opakowaniu ;p czyli około 20 minut.
Odcedź i rozsyp na talerzach.
Składniki RYŻ
125 g ryżu jaśminowego
płaska łyżeczka kurkumy
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ok. 2 litry wody
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀