Pieczony łosoś z kolorową salsą z mango, awokado i ziaren granatu na ryżu jaśminowym z kurkumą

Pieczony łosoś z kolorową salsą z mango, awokado i ziaren granatu na ryżu jaśminowym z kurkumą

Uwielbiasz łososia i nie boisz sie eksperymentować z zestawieniem rożnych smaków? Mam coś dla Ciebie 🙂 Niesamowite połączenie słonego łososia ze słodko- słonymi owocami w idealnych proporcjach 🙂

przepis-na-lososia-pieczonego-z-salsa-mango-awokado-granat-blog-kulinarny-eatmefitme-2 kopia

przepis-na-lososia-pieczonego-z-salsa-mango-awokado-granat-blog-kulinarny-eatmefitme-3 kopia

Wykonanie ŁOSOŚ I SALSA

  1. Oczyść łososia ze skóry i ości.
  2. Włóż go do szklanej miseczki i zalej marynatą z 4 łyżek sosu sojowego i 4 łyżek wody.
  3. Odstaw na dwie godziny do lodówki.
  4. Przygotuj salsę – umyj ręce a potem przetnij granat na pół i z jednej połowy nad miseczką przy pomocy łyżeczki wyjmij ziarna. Sok, który spływa ci po dłoniach jeszcze ci się przyda ;p
  5. Przekrój na pół mango oraz awokado, wyjmij pestki  i obierz owoce.
  6. Pokrój mango i awokado w kostkę o wielkości około 1 cm.
  7. Wymieszaj ziarna granatu z sokiem, z mango, awokado i 2 łyżkami sosu sojowego. Możesz dodać kilka kropel zielonego tabasco.
  8. Odstaw salsę – niech składniki się integrują.
  9. Rozgrzej patelnię grillową lub teflonową.
  10. Łososia wyjmij z marynaty i podziel na dwie porcje.
  11. Smaż przez 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony.
  12. Na talerze wyłóż ryż, następnie kawałki łososia a całość polej salsą z sosem. Możesz dodać jeszcze kilka kropel zielonego tabasco.

Składniki ŁOSOŚ I SALSA

  • 300 g łososia
  • 1/2 dużego granatu lub 1 mały
  • 1 awokado hasi
  • 1 mango
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • kilka kropel zielonego tabasco

Wykonanie RYŻ

  1. Wlej do garnka około 2 litrów wody.
  2. Wrzuć ryż.
  3. Dodaj sól i kurkumę.
  4. Zagotuj wodę i gotuj według instrukcji na opakowaniu ;p czyli około 20 minut.
  5. Odcedź i rozsyp na talerzach.

Składniki RYŻ

  • 125 g ryżu jaśminowego
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 2 litry wody

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz