Przepis na królika w sosie musztardowym z ryżem, rukolą i grillowaną marchewką

Przepis na królika w sosie musztardowym z ryżem, rukolą i grillowaną marchewką

Mięso królika jest delikatne i łatwo można z niego przyrządzić lekkie i smaczne danie, w szczególności, gdy podasz królika w sosie musztardowym z rozmarynem.

Wykonanie

  1. Zacznij od umycia mięsa i włożenia go do osolonej, zimnej wody na ok. 20 min.
  2. Potem osusz mięso ręcznikiem papierowym i delikatnie oprósz je solą morską.
  3. W dość głębokiej patelni (z pokrywką ;p) lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i obsmaż królika z obu stron – wystarczy po dosłownie 2-3 minuty na każdą ze stron.
  4. Posiekaj drobno cebulę i czosnek i wrzuć na patelnię.
  5. Wlej wino i bulion. 
  6. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
  7. Opłucz gałązki rozmarynu, odłóż jedną do dekoracji a pozostałe dwie ugnieć bokiem noża na desce do krojenia (żeby aromat mógł swobodnie wydostać się z twardych listków podczas gotowania).
  8. Wrzuć gałązki rozmarynu na patelnię, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  9. Dodaj 4 łyżki musztardy, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz.
  10. Delikatnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
  11. Odlej z naczynia kilka łyżek sosu i dodawaj stopniowo do niego śmietanę.
  12. Sos wlej do mięsa – po zagotowaniu możesz polać nim mięso i ryż  (jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty można go uratować łyżeczką mąki).
  13. Marchew obierz, pokrój w słupki i wrzuć do gotującej się wody na 7 minut.
  14. Wyjmij ją z wody, delikatnie osusz i wrzuć na patelnię grillową na kilka minut.
  15. Ugotuj ryż jaśminowy według instrukcji na opakowaniu.
  16. Rukolę umyj i rozłóż na talerzach.
  17. Mięso z królika podawaj prosto z patelni, polane sosem i oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  18. Wcinaj na zdrowie 🙂

Składniki

  • dwie porcje królika (comber lub udziec)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki musztardy gruboziarnistej (francuskiej)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju lub 1 łyżka masła
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina mąki (jeśli sos będzie rzadki)
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 2 garście rukoli
  • 200 g marchewki

przepis-na-krolika-w-sosie-musztardowym-z-grinnowana-marchewka-eatmefitme-blog-2

przepis-na-krolika-w-sosie-musztardowym-z-grinnowana-marchewka-rukola-eatmefitme-blog-3

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz