Lubię dania, które wystarczy przyprawić a potem wstawić na jakiś czas do piekarnika. Można w tym czasie zająć się deserem albo zwyczajnie zająć się domowymi obowiązkami. I taki jest właśnie indyk pieczony z pomarańczami i czerwoną cebulą.
Pieczenie indyka to świetna ekologiczna i ekonomiczna okazja, by wykorzystać wysoką temperaturę w piekarniku i zrobić pieczone ziemniaczki. Wystarczy dodać do obranych ziemniaków ulubione zioła, odrobinę oleju i ułożyć je obok indyka na godzinę.
Jeśli jesteś w stanie się zorganizować, to polecam zamarynowanie mięsa w pomarańczowej marynacie dzień przed pieczeniem. Jeśli jednak nie znajdziesz czasu, możesz po prostu przyprawić mięso z indyka przyprawami i sokiem. Porcja jest dość duża, bo warto sobie upiec więcej mięsa – część można zjeść jako danie obiadowe, reszta może być przepysznym, aromatycznym mięsem na kanapki.
Wykonanie
- Najpierw przygotuj marynatę do mięsa – jeśli masz taką możliwość to dzień lub kilka godzin przed pieczeniem. Jeśli nie to po prostu wymieszaj musztardę z octem i olejem, dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pozostałe zioła i przyprawy.
- Jeśli masz udziec z kością to ją wytnij, umyj udziec i osusz mięso przy pomocy papierowego ręcznika.
- Wetrzyj marynatę w mięso, przykryj je i wstaw do lodówki na noc (jeśli bardzo Ci się śpieszy – pokrój mięso na porcje i wstaw do lodówki na kilka godzin).
- Tuż przed pieczeniem wyjmij listek laurowy i ziele angielskie.
- Posmaruj naczynie żaroodporne niewielką ilością oleju, ułóż na dnie pokrojoną w piórka cebulę, na to plasterki z jednej pomarańczy.
- Ułóż mięso wraz z marynatą, dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz ½ szklanki wody – lub jeśli lubisz odważne połączenia dodaj mleczko kokosowe.
- Mięso przykryj plasterkami z drugiej pomarańczy.
- Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia).
- Po godzinie możesz zmniejszyć temp. do 180°C i zdjąć plasterki pomarańczy z indyka.
- Od czasu do czasu polej indyka aromatycznym sosem.
- Upieczony udziec pokrój w plastry i podaj z ziołowymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Składniki
- udziec z indyka ok. 1,5 kg
- 4 pomarańcze – sok z dwóch pomarańczy i dwie obrane
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżki oleju
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ½ szklanki wody lub mleczka kokosowego