Sprawdzony przepis na pieczonego indyka w pomarańczach, czyli jak szybko zrobić udziec indyka z piekarnika

Sprawdzony przepis na pieczonego indyka w pomarańczach, czyli jak szybko zrobić udziec indyka z piekarnika

Lubię dania, które wystarczy przyprawić a potem wstawić na jakiś czas do piekarnika. Można w tym czasie zająć się deserem albo zwyczajnie zająć się domowymi obowiązkami. I taki jest właśnie indyk pieczony z pomarańczami i czerwoną cebulą.

Pieczenie indyka to świetna ekologiczna i ekonomiczna okazja, by wykorzystać wysoką temperaturę w piekarniku i zrobić pieczone ziemniaczki. Wystarczy dodać do obranych ziemniaków ulubione zioła, odrobinę oleju i ułożyć je obok indyka na godzinę.

Jeśli jesteś w stanie się zorganizować, to polecam zamarynowanie mięsa w pomarańczowej marynacie dzień przed pieczeniem. Jeśli jednak nie znajdziesz czasu, możesz po prostu przyprawić mięso z indyka przyprawami i sokiem. Porcja jest dość duża, bo warto sobie upiec więcej mięsa – część można zjeść jako danie obiadowe, reszta może być przepysznym, aromatycznym mięsem na kanapki.

przepis-udziec-indyka-pieczony-w-pomaranczach-cebula-obiad-blog-eatmefitme1

 

Wykonanie

  1. Najpierw przygotuj marynatę do mięsa – jeśli masz taką możliwość to dzień lub kilka godzin przed pieczeniem. Jeśli nie to po prostu wymieszaj musztardę z octem i olejem, dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pozostałe zioła i przyprawy.
  2. Jeśli masz udziec z kością to ją wytnij, umyj udziec i osusz mięso przy pomocy papierowego ręcznika.
  3. Wetrzyj marynatę w mięso, przykryj je i wstaw do lodówki na noc (jeśli bardzo Ci się śpieszy – pokrój mięso na porcje i wstaw do lodówki na kilka godzin).
  4. Tuż przed pieczeniem wyjmij listek laurowy i ziele angielskie.
  5. Posmaruj naczynie żaroodporne niewielką ilością oleju, ułóż na dnie pokrojoną w piórka cebulę, na to plasterki z jednej pomarańczy.
  6. Ułóż mięso wraz z marynatą, dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz ½ szklanki wody – lub jeśli lubisz odważne połączenia dodaj mleczko kokosowe.
  7. Mięso przykryj plasterkami z drugiej pomarańczy.
  8. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia).
  9. Po godzinie możesz zmniejszyć temp. do 180°C i zdjąć plasterki pomarańczy z indyka.
  10. Od czasu do czasu polej indyka aromatycznym sosem.
  11. Upieczony udziec pokrój w plastry i podaj z ziołowymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Składniki

  • udziec z indyka ok. 1,5 kg
  • 4 pomarańcze – sok z dwóch pomarańczy i dwie obrane
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki oleju
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ½ szklanki wody lub mleczka kokosowego

przepis-udziec-indyka-pieczony-w-pomaranczach-cebula-obiad-blog-eatmefitme1c

przepis-udziec-indyka-pieczony-w-pomaranczach-cebula-obiad-blog-eatmefitme2

przepis-udziec-indyka-pieczony-w-pomaranczach-cebula-obiad-blog-eatmefitme3

przepis-udziec-indyka-pieczony-w-pomaranczach-cebula-obiad-blog-eatmefitme1b

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz