Muffinkowe króliczki z gorzką czekoladą

Muffinkowe króliczki z gorzką czekoladą

A może tak dzieciakom zamiast słodyczy na święta zapakować muffinkowe króliczki z gorzką czekoladą lub po prostu własnoręcznie wypieczone muffinki?

przepis-muffinki-ciastka-z-czekolada-zajace-na-wielkanoc-eatmefitme-blog-2

przepis-muffinki-ciastka-z-czekolada-zajace-na-wielkanoc-eatmefitme-blog-3

Jeśli nie masz foremki do wypiekania świątecznych muffinek możesz użyć zwykłej formy do muffinek lub po prostu papilotek i blachy. Z porcji ciasta wyjdzie ci około 12 muffinek.

Wykonanie

  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, skórką z cytryny (opcjonalnie) i cukrem waniliowym.
  2. Posiekaj bardzo drobno gorzką czekoladę i dodaj do sypkich produktów.Wymieszaj.
  3. W drugiej misce rozmieszaj jajka z jogurtem lub kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
  4. Przelej mokre składniki do sypkich i delikatnie wymieszaj łyżką – niech składniki się połączą i już : )
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
  6. Wlej łyżką do foremki lub papilotek do około ¾ wysokości i piecz przez około 20 – 22 minuty.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu, kefiru, maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 125 g masła, roztopionego
  • opcjonalnie – 2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz