A może tak dzieciakom zamiast słodyczy na święta zapakować muffinkowe króliczki z gorzką czekoladą lub po prostu własnoręcznie wypieczone muffinki?
Jeśli nie masz foremki do wypiekania świątecznych muffinek możesz użyć zwykłej formy do muffinek lub po prostu papilotek i blachy. Z porcji ciasta wyjdzie ci około 12 muffinek.
Wykonanie
- W dużej misce wymieszaj suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, skórką z cytryny (opcjonalnie) i cukrem waniliowym.
- Posiekaj bardzo drobno gorzką czekoladę i dodaj do sypkich produktów.Wymieszaj.
- W drugiej misce rozmieszaj jajka z jogurtem lub kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
- Przelej mokre składniki do sypkich i delikatnie wymieszaj łyżką – niech składniki się połączą i już : )
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
- Wlej łyżką do foremki lub papilotek do około ¾ wysokości i piecz przez około 20 – 22 minuty.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu, kefiru, maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 125 g masła, roztopionego
- opcjonalnie – 2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
- 100 g gorzkiej czekolady