A może skusisz się na bezglutenowy mazurek? A do tego bez cukru, jajek i laktozy? 🙂
Wykonanie
- Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy i dodaj mleko roślinne, syrop klonowy, masło orzechowe, wanilię i sól.
- Podgrzej, aż składniki się połączą.
- Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj.
- W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia.
- Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki).
- Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min.
- Wystudź ciasto.
- Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym.
- Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami.
- Wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
Składniki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki jaglanej
- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 80 g syropu klonowego
- 100 g oleju kokosowego
- 50 g masła orzechowego
- 100 ml mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki ziaren wanilii
- szczypta soli
krem
- 225 g masła orzechowego lub z nerkowców
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku
- gorzka czekolada i orzechy do dekoracji
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku https://m.facebook.com/eatmefitme/ – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie https://www.instagram.com/eat_me_fit_me/