Przepis na bezglutenowy mazurek z masą orzechowo-kokosową

Przepis na bezglutenowy mazurek z masą orzechowo-kokosową

A może skusisz się na bezglutenowy mazurek? A do tego bez cukru, jajek i laktozy? 🙂

mazurek

Wykonanie

  1. Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy i dodaj mleko roślinne, syrop klonowy, masło orzechowe, wanilię i sól.
  2. Podgrzej, aż składniki się połączą.
  3. Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj.
  4. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia.
  5. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki).
  6. Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min.
  7. Wystudź ciasto.
  8. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym.
  9. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami.
  10. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała.

Składniki

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki jaglanej
  • 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 80 g syropu klonowego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 g masła orzechowego
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki ziaren wanilii
  • szczypta soli

krem

  • 225 g masła orzechowego lub z nerkowców
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku
  • gorzka czekolada i orzechy do dekoracji

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku https://m.facebook.com/eatmefitme/ – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie https://www.instagram.com/eat_me_fit_me/

 

Komentowanie jest zablokowane