Pomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku 🙂
Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem 🙂
Wykonanie
- Białą kiełbasę wrzuć do wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij ją, wystudź i pokrój w kostkę.
- Szynkę lub boczek pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju.
- Dodaj szynkę lub boczek i smaż przez 3 minuty ciągle mieszając.
- W niedużym garnuszku roztop masło. Odstaw z ognia, żeby lekko przestygło.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
- Dodaj do suchych produktów pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i wymieszaj.
- W osobnej misce roztrzep jajko. Dodaj mleko oraz masło i wymieszaj.
- Wlej mokre produkty do suchych, dodaj podsmażoną szynkę z cebulą i wszystko wymieszaj dosłownie kilkoma ruchami łyżki.
- Wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami i włóż do każdej z nich ciasto do wysokości 2/3 papilotki.
- Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika na około 20 minut.
- Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach i wymieszaj z tartym chrzanem.
- Udekoruj pastą muffinki, gdy już wystygną.
Składniki
- 150 g białej kiełbasy
- 100 g dobrej, wędzonej szynki wieprzowej (takiej ze wsi ;p) lub boczku
- 1/2 cebuli
- 200 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 75 g masła
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku
- 100 g tartego chrzanu
- 2 ugotowane na twardo jajka