Przepis na wytrawne muffinki z białą kiełbasą, majerankiem i pastą jajeczno – chrzanową

Przepis na wytrawne muffinki z białą kiełbasą, majerankiem i pastą jajeczno – chrzanową

Pomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku 🙂

Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem 🙂

przepis-na-wytrawne-muffinki-na-wielkanoc-z-biala-kielbasa-boczkiem-z-pasta-jajeczno-chrzanowa-eatmefitme-blog-2

Wykonanie

  1. Białą kiełbasę wrzuć do wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie wyjmij ją, wystudź i pokrój w kostkę.
  2. Szynkę lub boczek pokrój w kostkę.
  3. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju.
  4. Dodaj szynkę lub boczek i smaż przez 3 minuty ciągle mieszając.
  5. W niedużym garnuszku roztop masło. Odstaw z ognia, żeby lekko przestygło.
  6. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
  7. Dodaj do suchych produktów pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i wymieszaj.
  8. W osobnej misce roztrzep jajko. Dodaj mleko oraz masło i wymieszaj.
  9. Wlej mokre produkty do suchych, dodaj podsmażoną szynkę z cebulą i wszystko wymieszaj dosłownie kilkoma ruchami łyżki.
  10. Wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami i włóż do każdej z nich ciasto do wysokości 2/3 papilotki.
  11. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika na około 20 minut.
  12. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach i wymieszaj z tartym chrzanem.
  13. Udekoruj pastą muffinki, gdy już wystygną.

Składniki

  • 150 g białej kiełbasy
  • 100 g dobrej, wędzonej szynki wieprzowej (takiej ze wsi ;p) lub boczku
  • 1/2 cebuli
  • 200 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 75 g masła
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • 100 g tartego chrzanu
  • 2 ugotowane na twardo jajka

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz