Tarta o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem

Tarta o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem

Smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne 🙂 A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? Spróbujcie, smakuje po prostu obłędnie, no i oczywiście jest równie aromatyczna jak świąteczny żurek 😀 Danie ma niestety duży minus – nadaje się tylko na tzn. cheat day ;p

przepis-na-tarte-na-kruchym-ciescie-o-smaku-zurku-z-biala-kielbasa-jajka-przepiorcze-majeranek-eatmefitme-blog-2

Wykonanie CIASTO

  1. Wyjmij masło z lodówki i poszatkuj na kawałki, dodaj mąkę i dalej tnij nożem.
  2. Dodaj pozostałe składniki i wyrób z ciasta kulę. Zostaw białko – przyda się później 🙂
  3. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 45 min.
  4. Wyjmij ciasto i rozwałkuj je tak, by pasowało do kształtu Twojej formy do pieczenia tart.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C
  6. Ciasto wyłóż folią aluminiową i dociśnij suchą fasolą (lub np. 2 woreczkami ryżu).
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Składniki CIASTO

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Wykonanie WYPEŁNIENIE

  1. W niedużym garnku zagotuj wodę wrzuć do niej białą kiełbasę na ok. 3 minuty.
  2. Wyjmij ją z wody, wystudź i pokrój w półplasterki.
  3. Ugotuj jajka na twardo – jeśli gotujesz przepiórcze – wystarczy 5 minut od momentu zagotowania wody, w przypadku kurzych potrzebujesz 10 minut.
  4. Po ugotowaniu ostudź je, obierz i pokrój na połówki (przepiórcze) lub ćwiartki (kurze).
  5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, a po chwili powstanie zasmażka.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj zimny zakwas żurkowy i wyciśnięty czosnek.
  7. W miseczce roztrzep białko (powinno Ci zostać) oraz 2 jajka. Przelej do patelni.
  8. Wlej na patelnię śmietanę i dodaj suszony majeranek – wszystko wymieszaj z masą żurkową.
  9. Na upieczony spód tarty wylej masę, ułóż kiełbasę, a na górze rozłóż jajka.
  10. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut.

Składniki WYPEŁNIENIE

  • 200 g białej kiełbasy
  • 2 łyżki masła (ok. 60 g)
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szklanki zakwasu na żurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 12%
  • 8 jajek przepiórczych lub 3 kurze
  • 1 białko jajka kurzego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, grubo mielony pieprz

przepis-na-tarte-na-kruchym-ciescie-o-smaku-zurku-z-biala-kielbasa-jajka-przepiorcze-majeranek-eatmefitme-blog-3

przepis-na-tarte-na-kruchym-ciescie-o-smaku-zurku-z-biala-kielbasa-jajka-przepiorcze-majeranek-eatmefitme-blog-4

Przepis pochodzi z bloga gotowaniezpasja.pl

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

2 komentarze

  1. Ale genialny w swej prostocie przepis!!! Muszę wypróbować

  2. Ciekawy pomysł na tartę! 🙂

Dodaj komentarz