Smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne 🙂 A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? Spróbujcie, smakuje po prostu obłędnie, no i oczywiście jest równie aromatyczna jak świąteczny żurek 😀 Danie ma niestety duży minus – nadaje się tylko na tzn. cheat day ;p
Wykonanie CIASTO
Wyjmij masło z lodówki i poszatkuj na kawałki, dodaj mąkę i dalej tnij nożem.
Dodaj pozostałe składniki i wyrób z ciasta kulę. Zostaw białko – przyda się później 🙂
Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 45 min.
Wyjmij ciasto i rozwałkuj je tak, by pasowało do kształtu Twojej formy do pieczenia tart.
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Ciasto wyłóż folią aluminiową i dociśnij suchą fasolą (lub np. 2 woreczkami ryżu).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
Składniki CIASTO
125 g masła
250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Wykonanie WYPEŁNIENIE
W niedużym garnku zagotuj wodę wrzuć do niej białą kiełbasę na ok. 3 minuty.
Wyjmij ją z wody, wystudź i pokrój w półplasterki.
Ugotuj jajka na twardo – jeśli gotujesz przepiórcze – wystarczy 5 minut od momentu zagotowania wody, w przypadku kurzych potrzebujesz 10 minut.
Po ugotowaniu ostudź je, obierz i pokrój na połówki (przepiórcze) lub ćwiartki (kurze).
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, a po chwili powstanie zasmażka.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj zimny zakwas żurkowy i wyciśnięty czosnek.
W miseczce roztrzep białko (powinno Ci zostać) oraz 2 jajka. Przelej do patelni.
Wlej na patelnię śmietanę i dodaj suszony majeranek – wszystko wymieszaj z masą żurkową.
Na upieczony spód tarty wylej masę, ułóż kiełbasę, a na górze rozłóż jajka.
Ale genialny w swej prostocie przepis!!! Muszę wypróbować
Ciekawy pomysł na tartę! 🙂